De Privium Cultuur Weken: Tomaat - zoete-aardappelsoep

Ingrediënten

10 pers.

  • rode ui 1 stuk
  • knoflook 2 tenen
  • zoete aardappelen 1 kg
  • olijfolie 4 el
  • gepelde tomatenblokjes 400g
  • water 2 liter
  • groentebouillonpoeder 30g
  • laurierblad 1 blad
  • kikkererwten 850g
  • cayennepeper 1/2 tl
  • vadouvan kruiden 2 tl
  • platte peterselie 25g

Zo maak je het!

  1. Verwarm de oven voor op 210 °C. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Schil de zoete aardappelen en snijd in stukken van 2 cm.

  2. Verhit 2 el olie in een soeppan op middelhoog vuur. Fruit de ui en knoflook in 5 min glazig. Voeg de zoete aardappel toe, bak 3 min. mee en roer regelmatig. Blus af met de tomatenblokjes en het water.

  3. Breng de soep aan de kook en voeg het bouillonpoeder en de laurier toe. Zet het vuur laag en laat 20 min. koken.

  4. Giet ondertussen de kikkererwten af, spoel voorzichtig af en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de rest van de olie, cayennepeper, vadouvan en eventueel zout over de kikkererwten en meng goed. Bak in de oven in ca. 15min. licht krokant.

  5. Verwijder de laurier uit de soep en voeg 2/3 van de kikkererwten toe aan de soep. Pureer glad en breng op smaak met peper en eventueel zout.

  6. Hak de peterselie grof. Verdeel de soep over de kommen en garneer met de rest van de kikkererwten en peterselie.