Wist je dat... - Weetjes over luchthaven Schiphol

Wist je dat...

…Schiphol op de bodem van het voormalige Haarlemmermeer ligt?

In 1852 werd het Haarlemmermeer drooggelegd en landde het eerste vliegtuig in 1916 op Schiphol. De luchthaven ligt dus eigenlijk op de bodem van het meer, ruim vier meter onder zeespiegelniveau. Ondanks alle uitbreidingen hebben wij onze oorspronkelijke plek nooit verlaten. Schiphol is daarmee niet alleen een van de laagstgelegen vliegvelden van de wereld, maar ook de oudste op dezelfde plaats.

…op 19 september 1916 het eerste vliegtuig op Schiphol landde?

Het was een militair vliegtuig. Tot 17 mei 1920 was Schiphol alleen een militair vliegveld. Op 17 mei 1920 vond de eerste KLM vlucht plaats van Londen naar Amsterdam met een De Havilland DH-16. De piloot was Jerry Shaw. Vanaf dat moment was Schiphol ook een burgerluchthaven.

…het 'bedrijf Schiphol' voluit Schiphol Group en 'luchthaven Schiphol' voluit Amsterdam Airport Schiphol heet?

Het bedrijf Schiphol Group heeft niet alleen Amsterdam Airport Schiphol, maar ook de luchthavens van Rotterdam, Eindhoven en Lelystad. De meeste gebouwen op de luchthaven zijn eigendom van Schiphol Group die op haar beurt weer vier eigenaren heeft: de Staat der Nederlanden (69,8%), Amsterdam (20,0%), Rotterdam (2,2%) en Aéroports de Paris (het bedrijf die luchthavens rond Parijs exploiteert, 8,0%).

…we Schiphol een Mainport noemen?

Dit Engelse woord betekent letterlijk: belangrijke haven. Maar eigenlijk is een Mainport veel meer dan dat. Een Mainport is een knooppunt van allerlei soorten vervoer. Dus niet alleen van vliegtuigen maar ook van auto's, vrachtwagens en treinen. De hogesnelheidstrein naar Parijs bijvoorbeeld, rijdt wel zes tot acht keer per dag.

Als Mainport heeft Schiphol een belangrijke, economische betekenis voor de directe omgeving. Er werken bijvoorbeeld zo'n 65.000 mensen. En op de luchthaven zijn naast Schiphol nog zo'n 500 verschillende bedrijven gevestigd.

…Schiphol 108 luchtvaartmaatschappijen bedient?

Deze luchtvaartmaatschappijen vliegen naar 322 directe bestemmingen in 95 landen. 27 van deze bestemmingen zijn alleen voor vracht. Air France-KLM is de grootste luchtvaartmaatschappij op Schiphol.

…er verschillende verhalen bestaan over de naam Schiphol?

Het meest populaire verhaal is dat op deze plek in het vroegere Haarlemmermeer veel boten zonken. Deze plek kreeg de naam: Schip Holl of Scheepshol. Het woord hol betekent hier: graf.

Een andere uitleg is dat de naam komt van het woord: scheepshaal. Dit is een sloot waar schepen van het ene meer naar het andere meer werden gesleept.

Een derde uitleg is dat de naam afkomstig is van scip hol. Dit is een laaggelegen stuk land (hol, zoals in Holland) waar het hout dat hier groeide, werd gebruikt voor het bouwen van schepen.

…het hele terrein van Schiphol een oppervlakte van 2.787 hectare heeft?

Een hectare is een gebied van 100 meter bij 100 meter. Oftewel 100x100 = 10.000 m². Schiphol is dus 27.870.000 m2 groot.

…Schiphol erg belangrijk is voor de economie van het gebied rond Schiphol en van heel Nederland?

Schiphol zorgt voor veel banen. Alleen al op de luchthaven werken ongeveer 65.000 mensen. In totaal werken er in heel Nederland 300.000 mensen in de luchtvaart. Een grote banenmotor dus.

Maar de economische invloed van Schiphol rijkt verder. Omdat onze luchthaven een uitgebreid en goed bereikbaar netwerk van bestemmingen heeft, vestigen veel bedrijven en grote multinationals uit het buitenland zich in de buurt van Schiphol. Dit levert ook extra banen op.

…Amsterdam Airport Schiphol ook wel een AirportCity genoemd wordt?

Schiphol is eigenlijk net een gewone stad: met winkels, restaurants, kantoren, hotels, politie, een apotheek; noem maar op. Veel mensen zeggen daarom dat wij een luchthaven-stad zijn. Omdat wij veel internationaal werken, gebruiken wij vaak het Engelse woord AirportCity. En net als in een echte stad, is er dag en nacht wel iets te beleven en zijn veel faciliteiten open voor reizigers, bezoekers en werknemers.

…het een reden heeft dat er vijf verschillende start- en landingsbanen zijn?

De windsterkte en de windrichting bepalen op welke landingsbaan een vliegtuig landt. In Nederland waait veel westenwind. Gemiddeld heeft de wind een kracht van 3 tot 4. Tussen september en maart kan de windkracht zelfs 5 of hoger zijn! In deze periode zijn er regelmatig westerstormen. Maar omdat in Nederland de wind uit alle richtingen kan komen, met wisselende windsterkte, heeft Schiphol landings- en startbanen in verschillende windrichtingen nodig. Hierdoor kunnen vliegtuigen altijd veilig starten en landen, ongeacht waar de wind vandaan komt.

…vliegtuigen zoveel mogelijk tegen de wind in starten en landen?

Dat is nodig om bij een bepaalde snelheid omhoog te komen. Dit noemen we: lift. Dit ontstaat door drukverschil tussen de lucht die boven en onder de vleugel langs gaat (hogere druk onder de vleugel en minder druk daarboven). Het vliegtuig wordt dus als het ware opgetild. Daarom heeft een vliegtuig ook flaps. Dit zijn vleugeldelen die uitgezet kunnen worden om het vliegtuig bij start en landing al voldoende lift te geven. Hoe meer tegenwind, hoe eerder een vliegtuig van de startbaan opstijgt en hoe minder baanlengte hij nodig heeft.

Hetzelfde principe geldt ook voor de landing van een vliegtuig. Ook dat gebeurt tegen de wind in. Met de wind mee kan een vliegtuig ook landen, maar dan mag het niet harder waaien dan zeven knopen (een knoop is 1852 meter per uur). Als een vliegtuig te veel wind mee krijgt, dan landt het met een te hoge snelheid. Het vliegtuig remt dan minder goed en kan het voorbij het einde van de landingsbaan komen.

Bij storm mag een vliegtuig ook niet teveel last hebben van dwarswind. Daarom zijn de Kaagbaan en de Buitenveldertbaan zo belangrijk. Alleen bij deze twee landingsbanen kunnen vliegtuigen bij zuidwestenwind en westerstorm tegen de wind in starten en landen.

…er drie redenen voor het gebruik van de start- en landingsbanen zijn?

De wind is niet de enige reden waarom Schiphol zoveel banen nodig heeft. Een andere reden is: geluid.

Als één landingsbanen teveel gebruikt wordt, hebben sommige woongebieden te veel last van het geluid van de vliegtuigmotoren. De Polderbaan mag bijvoorbeeld alleen naar en vanuit het noorden worden gebruikt. Anders heeft Hoofddorp daar te veel last van. Schiphol gebruikt de landingsbanen dus niet altijd in beide richtingen. En heeft dus eigenlijk maar vijf halve landingsbanen in gebruik.

De derde reden voor zoveel banen, is dat er op Schiphol veel passagiers overstappen. Dat gebeurt op zeven verschillende piekmomenten per dag. Op die drukke momenten landen en vertrekken er veel vliegtuigen van KLM die passagiers van het ene vliegtuig naar het andere laten overstappen. Om al die reizigers op tijd te laten vliegen zijn er wel drie banen tegelijkertijd nodig.

…elke start- en landingsbaan op Schiphol een eigen naam en een technische codering heeft?

De cijfers in deze codering verklappen de ligging van de banen. Ze geven de graden van een magnetisch kompas (360 graden) weer. Het noorden ligt op 360, het oosten op 090, het zuiden op 180 en het westen op 270 graden. De laatste 0 wordt bij de naamgeving weggelaten. Omdat gekeken wordt naar de vliegrichting, staan de cijfers precies andersom dan je zou verwachten: De Kaagbaan ligt op 060 - 240 graden, dit wordt: 06-24. Deze baan ligt dus van noordoost naar zuidwest. De Polderbaan ligt op 180 - 360 graden, dit wordt 18-36. Deze baan ligt dus van noord naar zuid.

Omdat de Zwanenburgbaan, de Polderbaan en de Aalsmeerbaan evenwijdig liggen, worden voor de duidelijkheid de toevoegingen L(links), R(rechts) en C(Center) gebruikt. Een vlieger die vanuit het noorden Schiphol nadert (koers 180 graden) heeft drie evenwijdige banen in zicht: de Polderbaan rechts (18R), de Zwanenburgbaan in het midden (18C) en de Aalsmeerbaan links (18L). Bij een nadering vanuit het zuiden is het per baan net andersom: de Polderbaan links (36L), de Zwanenburgbaan in het midden (36C) en de Aalsmeerbaan rechts (36R).

…de Polderbaan de nieuwste, en ook de langste start- en landingsbaan van Amsterdam Airport Schiphol is?

Voor de opening werd deze baan altijd 'de vijfde baan' genoemd. Hij werd op 13 februari 2003 officieel in gebruik genomen. Al vanaf 1967 waren er plannen voor de aanleg van deze baan.

…de vliegtuigen die op Schiphol komen ook vracht vervoeren?

De vracht bestond vroeger vooral uit luchtpost, kranten, medicijnen en bloemen. Tegenwoordig worden bijna alle soorten goederen per vliegtuig vervoerd. Denk aan moderne elektronica, dieren en producten die snel bederven zoals vlees, vis, groenten, fruit en bloemen. Want zeg nu zelf: je kunt een paard natuurlijk geen 3 weken op een boot zetten. Vervoer per vliegtuig is dus vooral belangrijk als iets snel vervoerd moet worden.

Sommige verse tropische vruchten uit bijvoorbeeld Zuid-Amerika zouden allang bedorven zijn bij aankomst in Nederland, als ze per boot vervoerd worden. Organen die nodig zijn voor een donortransplantatie moeten ook snel ter plaatse zijn. Ook moeten onderdelen voor machines en noodhulp voor rampen ergens in de wereld snel ter plaatse zijn.

In 2015 was Amsterdam Airport Schiphol de derde luchthaven van Europa voor vervoer van vracht (1,6 miljoen ton). Voor het vervoer van passagiers zijn wij de vijfde luchthaven van Europa met 52,8 miljoen passagiers.

…onze nationale vliegtuigmaatschappij KLM (Koninklijke Luchtvaart Maatschappij) is, die Schiphol als thuishaven heeft?

Drie jaar na het ontstaan van Schiphol werd KLM in 1919 opgericht. Op 17 mei van dat jaar landde het eerste burgervliegtuig: een door de KLM gehuurde dubbeldekker De Havilland DH-16 uit Londen. Aan boord waren 2 Engelse journalisten die de eerste niet-militaire (burger) passagiers van Schiphol werden. KLM is in 2004 overgenomen door Air France en heten nu samen: Air France-KLM.