Wist je dat…factsheets: Leuke feitjes in een factsheet

Is je honger naar informatie over alles wat er gaande is op en rond luchthaven Schiphol nog niet gestild? Dan vind je in de onderstaande factsheets nog meer leuke feitjes en achtergrondinformatie. Voor verschillende thema’s hebben we kleine ‘boekjes’ gemaakt. Deze factsheets download je als pdf en lees je waar en wanneer het jou uitkomt.

Kerngegevens Schiphol 2019

In één oogopslag de belangrijkste feiten en cijfers van 2018.

Sneeuw op Schiphol

Van de 475 medewerkers die in sneeuwploegen werken, zijn er circa 235 werkzaam bij Amsterdam Airport Schiphol en 240 zijn ingehuurde professionals. Van de 235 Schipholmedewerkers is ongeveer een honderdtal dagelijks werkzaam op ‘airside’. De andere 135 Schipholmedewerkers in de sneeuwoperatie zijn de zogenaamde ‘ijsberen’.

Van Vliegweide tot AirportCity

Schiphol is veel meer dan een luchthaven. Het is een moderne stad met start- en landingsbanen. Het is ook een internationaal knooppunt met tal van voorzieningen voor mensen en goederen. Een stad waar iedereen welkom is, maar niemand woont. Dat maakt Schiphol tot een AirportCity, een luchtvaartstad. Een stad die nooit slaapt.

Wie doet wat op Schiphol

Luchtvaartmaatschappijen, overheidsinstellingen, afhandelingsbedrijven, winkeliers en banken, horeca- en transportondernemingen, brandstofleveranciers en luchtverkeersleiders: op luchthaven Schiphol zijn ongeveer 500 bedrijven en 67.000 mensen actief. Al deze bedrijven zijn nodig voor een veilige en efficiënte luchthaven. Maar wie doet nu wat precies op Schiphol?

Vogelwacht op Schiphol

Schiphol ligt in een polder met veel water, grazige weiden, rijke akkerbouwgebieden en ander natuurgebied. Daardoor is Schiphol bijzonder aantrekkelijk voor vogels. Vogels kunnen echter een risico vormen voor vliegtuigen. Om de vliegveiligheid zo optimaal mogelijk te houden, zet Schiphol 24 uur per dag, 15 ‘Birdcontrollers’ in om de vogels te verjagen.

Vracht en luchtvaart

In de luchtvaartwereld is slechts een beperkt aantal luchthavens succesvol in zowel passagiers als vrachtvervoer. Amsterdam Airport Schiphol behoort tot een van deze succesvolle luchthaven. In 2019 werd 1,57 miljoen ton vracht via Amsterdam Airport vervoerd. De luchthaven heeft hiermee de vierde plaats in Europa. Daarmee is Schiphol één van meest toonaangevende vrachtluchthavens van Europa.

Bagage op Schiphol

Per jaar verwerkt Schiphol zo’n 53 miljoen stuks bagage. Per dag kan dat variëren van ongeveer 120.000 stuks op rustige dagen, tot 180.000 op extreem drukke dagen zoals aan het begin van een vakantie. Bijna 40 procent van al die koffers is transferbagage.

Kunst op Schiphol

Kunst heeft een speciale betekenis op Schiphol. Anders dan veel bedrijfscollecties, kom je de meeste kunstwerken op Schiphol tegen in de publieke ruimte. Het zorgt voor de menselijke maat en vormt een rustpunt. Met kunst willen we mensen inspireren en Schiphol verfraaien. We hopen dat het reizigers, bezoekers en werknemers een glimlach geeft te midden van de operationele en commerciële dynamiek. In veel kunstwerken komen typische Hollandse elementen en onderwerpen aan bod. Dat draagt bij aan de unieke ‘Sense of Place’ van Schiphol.