Wist je dat…factsheets: Leuke feitjes in een factsheet

Is je honger naar informatie over alles wat er gaande is op en rond luchthaven Schiphol nog niet gestild? Dan vind je in de onderstaande factsheets nog meer leuke feitjes en achtergrondinformatie. Voor verschillende thema’s hebben we kleine ‘boekjes’ gemaakt. Deze factsheets download je als pdf en lees je waar en wanneer het jou uitkomt.

Kerngegevens Schiphol 2018

In één oogopslag de belangrijkste feiten en cijfers van 2018.

Sneeuw op Schiphol

Van de 475 medewerkers die in sneeuwploegen werken, zijn er circa 235 werkzaam bij Amsterdam Airport Schiphol en 240 zijn ingehuurde professionals. Van de 235 Schipholmedewerkers is ongeveer een honderdtal dagelijks werkzaam op ‘airside’. De andere 135 Schipholmedewerkers zijn de zogenaamde ‘ijsberen’.

Van Vliegweide tot AirportCity

Schiphol is veel meer dan een luchthaven. Het is een moderne stad met start- en landingsbanen. Het is ook een internationaal knooppunt met tal van voorzieningen voor mensen en goederen. Een stad waar iedereen welkom is, maar niemand woont. Dat maakt Schiphol tot een AirportCity, een luchtvaartstad. Een stad die nooit slaapt.

Wie doet wat op Schiphol

Luchtvaartmaatschappijen, afhandelingsbedrijven, winkeliers, restaurants, banken, transportondernemingen, brandstofleveranciers en luchtverkeersleiders: op luchthaven Schiphol zijn ongeveer 500 bedrijven en 65.000 mensen actief. Al deze bedrijven zijn nodig voor een veilige en efficiënte luchthaven. Maar wie doet nu precies wat op Schiphol?

Vogelwacht op Schiphol

Schiphol ligt in een polder met veel water, grazige weiden, rijke akkerbouwgebieden en ander natuurgebied. Daardoor is Schiphol bijzonder aantrekkelijk voor vogels. Dit vormt echter een risico voor vliegtuigen. Om de vliegveiligheid zo optimaal mogelijk te houden, zet Schiphol 24 uur per dag, 18 ‘Birdcontrollers’ in om de vogels te verjagen.

Vracht en luchtvaart

In de luchtvaartwereld is slechts een beperkt aantal luchthavens succesvol in zowel passagiers als vrachtvervoer. In 2017 werd 1.752.498 ton vracht vervoerd via Schiphol. De luchthaven behoudt hiermee de derde plaats in Europa. Daarmee is Schiphol een van de meest toonaangevende vrachtluchthavens van Europa.

Bagage op Schiphol

Per jaar verwerkt Schiphol ongeveer 50 miljoen stuks bagage. Dit varieert van ongeveer 120.000 stuks op rustige dagen, tot 180.000 op extreem drukke dagen, zoals aan het begin van de zomervakantie. Bijna 40 procent van al die koffers is transferbagage.

Kunst voor security

Kunst heeft een speciale betekenis op Amsterdam Airport Schiphol. Wij willen mensen een positief gevoel geven en de kunst moet verfraaien, voor afleiding zorgen en verrassen. Bijzonder is dat het grootste deel, ongeveer zestig kunstwerken, van de bedrijfscollectie geplaatst is in de openbare ruimte en voor reizigers, bezoekers en werknemers is te zien.

Kunst na security

Kunst heeft een speciale betekenis op Amsterdam Airport Schiphol. Wij willen mensen een positief gevoel geven en de kunst moet verfraaien, voor afleiding zorgen en verrassen. Ook in de gebieden na de securitycontrole zijn in de lounges en op de pieren kunstwerken te zien. Bovendien kunnen passagiers hier een dependance van het Rijksmuseum bezoeken.