IJsberen in de sneeuw op Schiphol

Je komt van alles tegen op Schiphol. IJsberen bijvoorbeeld. Echt waar! Wanneer het sneeuwt en vriest kun je ze zomaar in actie zien op onze luchthaven. Niet de witte harige exemplaren van de Noordpool uiteraard, wij hebben onze eigen ijsberen. Zij houden de start- en landingsbanen sneeuw- en ijsvrij zodat de vliegtuigen in de kou kunnen blijven vliegen.

Blijven vliegen bij sneeuw

Onze ijsberen zijn namelijk de collega’s die als het sneeuwt de vaste medewerkers van Aircraft Operations bijstaan door te zorgen dat vliegtuigen kunnen blijven landen en vertrekken. Normaal gesproken werken ze voornamelijk op kantoor. Maar van halverwege november tot halverwege april staan ze stand-by om als ijsbeer in actie te komen.

Sneeuwschuiven op de landingsbaan

Zodra er een sneeuwbui dreigt, worden ze opgeroepen. Twee teams, bestaande uit vijftien voertuigen, schuiven alle sneeuw van de start- en landingsbanen. Een derde sneeuwvloot zorgt dat de vliegtuigopstelplaatsen, waar de vliegtuigen bijvoorbeeld aan de gates geparkeerd staan, schoon blijven. Naast de ijsberen doen we ook een beroep op de collega’s van Aircraft Operations. Zij werken normaal bijvoorbeeld als marshaller of bird controller. Maar als de ijsberen in actie komen, voeren zij de ploegen aan. Ze werken dan diensten van wel 12 uur om alles in goede banen te leiden.

Training voor de ijsberen

Met zo’n enorme gele sneeuwschuiver rijd je natuurlijk niet zomaar weg. Daarom krijgen onze ijsberen voor het winterseizoen al een uitgebreide training. En dan blijft het niet bij theorie alleen, ze bekwamen zich ook in het rijden op de sneeuwschuivers. Ook wordt er geoefend met het rijden ‘in formatie’ met de hele sneeuwvloot. Zo zijn ze goed voorbereid en kunnen ze gelijk aan de slag wanneer er sneeuw valt.

Sneeuwvloot in actie

Collega Mitchell is een van onze ijsberen. Normaal gesproken werkt hij als IT procesmanager op kantoor. Maar begin 2021, toen het goed koud was en er flink pak sneeuw viel, mocht hij samen met een hele ploeg andere ijsberen in actie komen. Hoe dat eruitzag zie je in onderstaande video.

Lees ook de vorige blogs

 • Brandweer Schiphol al 75 jaar paraat

  Gepubliceerd op:

  Brandbestrijding op onze luchthaven is ontwikkeld van een zandbak en een paar handpompen tot een professionele organisatie die Schiphol 24/7 brandveilig houdt.

 • Mag je met een gevulde drinkfles door security?

  Gepubliceerd op:

  Je gaat vliegen via Schiphol en staat met je drinkfles voor de securitycontrole. Hoe zat het ook alweer met die vloeistoffen? Mag je waterfles mee of niet?

 • Inpaklijst vliegvakantie

  Gepubliceerd op:

  Wat neem jij mee op vliegvakantie en in het vliegtuig? Met deze checklist voor je bagage weet je zeker wat in je koffer en in je handbagage mee mag.