Ook Schiphol herdenkt met twee minuten stilte

Eens per jaar is het oorverdovend stil op Schiphol. Geen draaiende vliegtuigmotoren, geen ‘Your attention please, …’ door de luidsprekers, geen ratelende bagagebanden. Even twee minuten helemaal niks. Want ook op Schiphol herdenken we – samen met al onze business partners – de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van latere oorlogssituaties. De dodenherdenking op Schiphol is strak gecoördineerd.

Even niet starten of landen

Tussen 19.50 uur en 20.03 geeft Luchtverkeersleiding Nederland geen toestemming om motoren te starten (de startklaring). Tussen 20.00 uur en 20.03 uur mogen vliegtuigen ook niet meer taxiën of landen. Vliegtuigen die voor 20.00 uur nog niet geland zijn, stellen hun eindnadering uit tot na 20.03 uur en blijven op een hoogte van ruim 2 km of hoger in het luchtruim wachten.

Verlichting aan…

Ook de vele medewerkers op de werkvloer aan land- en luchtzijde leggen hun werk twee minuten neer. Om 20.00 uur wordt daarom alle platformverlichting aangezet, als teken dat de twee minuten ingaan, zodat iedereen op de banen, platformen en bij bagage gezamenlijk stil is. Tussen 20.00 uur en 20.05 uur is er ook geen radioverkeer en alle bagage staan stil. Verder hangen de vlaggen op Schiphol halfstok.

…geluid uit!

Is het normaal gesproken een levendige boel in de terminals, om acht uur is het ook daar muisstil. Bij de check-in, security en paspoortcontroles nemen medewerkers tijdelijk plaats naast hun werkplek. En de radio’s in winkels en horeca gaan uit. De reizigers worden op de hoogte gebracht van de herdenking, door dit verschillende keren om te roepen. Waarna om 19.58 uur het trompetsignaal ‘Taptoe’ door de luidsprekers klinkt. Net als in de rest van het land, wordt na de twee minuten stilte, het Wilhelmus gespeeld.

Schiphol verbonden met de rest van Nederland

Op Schiphol zelf vindt geen officiële herdenkingsdienst plaats. Maar waar mogelijk, zenden we op tv-schermen de Nationale Herdenking via de Nederlandse zenders uit. Ook op het grote tv-scherm op het bus- en taxiplein voor Schiphol Plaza, zenden we dat tussen 19.45 uur en 20.15 uur uit. Zo creëren we een aantal plekken voor mensen om de herdenkingsdienst te volgen.

Vanaf 20.03 uur weer op volle toeren

Na de twee minuten gaat de luchthaven direct weer op volle toeren draaien. De systemen zijn niet uitgezet en medewerkers blijven bij hun post, zodat alles en iedereen direct weer paraat staat om de reiziger van dienst te zijn.

Read the previous blogs

 • A day in the life of... a project controller

  Published on:

  We asked project controller Isho Toma about his position within the Finance & Control department at Schiphol and discovered that it’s a multifaceted role.

 • 75 years of the Schiphol Fire Brigade

  Published on:

  Where firefighting at Schiphol once involved little more than a sandpit and a few hand pumps, today a professional organisation is on hand 24/7 to keep us safe.

 • Is a filled bottle allowed through security?

  Published on:

  You’re flying from Schiphol and have arrived at airport security check with a filled bottle. But what about those liquids again? Can you take it with you?