Landzijde

Landzijde is heel simpel het vrij toegankelijke gebied voor reizigers, bezoekers, afhalers en wegbrengers. Denk aan de vertrek- en aankomsthallen, terminals, het openbaar vervoersknooppunt, de wegen en parkeergarages. Op al deze plekken is er veel veranderd voor de vernieuwing van Schiphol.

Vandaag
de schop in de grond
Morgen
meer luchthaven

Veranderingen

Aan landzijde zijn we sinds 2018 druk bezig geweest. Er zijn tientallen kilometers nieuwe kabels en leidingwerk gelegd. De kruising Handelskade, Havenmeesterweg en Herbergiersstraat is helemaal verbouwd. Ook zijn de wegen voor de Koninklijke Marechaussee-post bij het Bemanningencentrum aangepast. Verder is de Ceintuurbaan-Zuid toekomstbestendig gemaakt. Aan de Ceintuurbaan zal namelijk uiteindelijk de ingang van de nieuwe terminal gerealiseerd worden.

Insiders info

 • Bye bye Havenmeesterweg

  De Havenmeesterweg lag ‘in de weg’ voor de bouw van de nieuwe terminal. Projectmanager Peter van Wijk vertelt over de uitdagingen en over de geboorte van een nieuwe weg: de Koepelstraat.

 • Kilometers kabels

  De nieuwe terminal op Schiphol komt naast de verkeerstoren. En net dáár liggen alle kabels en leidingen om (onder andere) die verkeerstoren draaiende te houden. Die moeten we dus omleggen. Vol power coördineert Steffen Kolfschoten dit project.

 • Interview over de nacht van de 1001 borden

  Overal nieuwe routes en nieuwe borden op Schiphol. In de nacht van 30 september op 1 oktober was projectmanager Wayfinding Peter van Wijk erbij: de nacht van 1001 borden. Tevreden blikt hij terug.

 • Op weg naar een vernieuwd Schiphol

  Projectmanager Marco Schravesande is verantwoordelijk voor een deel van de aanpassingen van de infrastructuur aan landzijde. ‘Wegen, kruispunten, leidingwerk… Alles rondom de bouw van de nieuwe pier en terminal.’

Lees meer