Landzijde

Landzijde is heel simpel het vrij toegankelijke gebied voor reizigers, bezoekers, afhalers en wegbrengers. Denk aan de vertrek- en aankomsthallen, terminals, het openbaar vervoersknooppunt, de wegen en parkeergarages. Op al deze plekken verandert veel door de vernieuwing van Schiphol. We passen bijvoorbeeld kabels, leidingwerk en andere infrastructuur aan. Zo stomen we Schiphol klaar voor de toekomst.

Vandaag
de schop in de grond
Morgen
meer luchthaven

Facts & figures

Aan landzijde verandert veel. We leggen tientallen kilometers nieuwe kabels en leidingwerk. We passen onder andere de wegen voor de KMar-post bij het Bemanningencentrum aan, er komt een nieuwe Ceintuurbaan Zuid en we verbouwen de kruising Handelskade, Havenmeesterweg en Herbergiersstraat. Goed nieuws: bestaande routes, wegen en werkplekken blijven als vanouds bereikbaar. Waar nodig zetten we verkeersregelaars in om alles in goede banen te leiden. Want verbouwingen of niet: Schiphol draait gewoon door.

Planning

In 2018 en 2019 leggen we duizenden meters kabels en leidingwerk op hun plek. Een groot deel zal eind juni verlegd zijn. De rest zal eind 2019 gereed zijn. Ook bouwen we nieuwe wegen. En aan landzijde staan nog meer grote veranderingen op de rol.

Insiders info

 • Bye bye Havenmeesterweg

  De Havenmeesterweg lag ‘in de weg’ voor de bouw van de nieuwe terminal. Projectmanager Peter van Wijk vertelt over de uitdagingen en over de geboorte van een nieuwe weg: de Koepelstraat.

 • Kilometers kabels

  De nieuwe terminal op Schiphol komt naast de verkeerstoren. En net dáár liggen alle kabels en leidingen om (onder andere) die verkeerstoren draaiende te houden. Die moeten we dus omleggen. Vol power coördineert Steffen Kolfschoten dit project.

 • Interview over de nacht van de 1001 borden

  Overal nieuwe routes en nieuwe borden op Schiphol. In de nacht van 30 september op 1 oktober was projectmanager Wayfinding Peter van Wijk erbij: de nacht van 1001 borden. Tevreden blikt hij terug.

 • Op weg naar een vernieuwd Schiphol

  Projectmanager Marco Schravesande is verantwoordelijk voor een deel van de aanpassingen van de infrastructuur aan landzijde. ‘Wegen, kruispunten, leidingwerk… Alles rondom de bouw van de nieuwe pier en terminal.’

Lees meer

Nu vragen? Straks een antwoord

tomorrow@schiphol.nl