Landzijde

Landzijde is heel simpel het vrij toegankelijke gebied voor reizigers, bezoekers, afhalers en wegbrengers. Denk aan de vertrek- en aankomsthallen, terminals, het openbaar vervoersknooppunt, de wegen en parkeergarages. Op al deze plekken verandert veel door de vernieuwing van Schiphol. We passen bijvoorbeeld infrastructuur als leidingen en wegen aan. Zo stomen we Schiphol klaar voor de toekomst.

Vandaag
de schop in de grond
Morgen
meer luchthaven

Facts & figures

Aan landzijde zijn we de afgelopen jaren druk bezig geweest. Er zijn tientallen kilometers nieuwe kabels en leidingwerk gelegd. De kruising Handelskade, Havenmeesterweg en Herbergiersstraat is helemaal verbouwd. Ook zijn de wegenvoor de KMar-post bij het Bemanningencentrum aangepast. En we zijn bezig met een nieuwe Ceintuurbaan Zuid. Aan de Ceintuurbaan wordt namelijk uiteindelijk de ingang van de nieuwe terminal gerealiseerd. Goed nieuws: bestaande routes, wegen en werkplekken zijn en blijven als vanouds bereikbaar. Waar nodig zetten we verkeersregelaars in om alles in goede banen te leiden. Want verbouwingen of niet: Schiphol draait gewoon door.

Planning

In 2018 en 2019 zijn er duizenden meters kabels en leidingwerk op hun plek gelegd. We bouwen ook nieuwe wegen. Naar verwachting zullen de werkzaamheden aan de Ceintuurbaan in het derde kwartaal van 2020 afgerond zijn.

Insiders info

 • Bye bye Havenmeesterweg

  De Havenmeesterweg lag ‘in de weg’ voor de bouw van de nieuwe terminal. Projectmanager Peter van Wijk vertelt over de uitdagingen en over de geboorte van een nieuwe weg: de Koepelstraat.

 • Kilometers kabels

  De nieuwe terminal op Schiphol komt naast de verkeerstoren. En net dáár liggen alle kabels en leidingen om (onder andere) die verkeerstoren draaiende te houden. Die moeten we dus omleggen. Vol power coördineert Steffen Kolfschoten dit project.

 • Interview over de nacht van de 1001 borden

  Overal nieuwe routes en nieuwe borden op Schiphol. In de nacht van 30 september op 1 oktober was projectmanager Wayfinding Peter van Wijk erbij: de nacht van 1001 borden. Tevreden blikt hij terug.

 • Op weg naar een vernieuwd Schiphol

  Projectmanager Marco Schravesande is verantwoordelijk voor een deel van de aanpassingen van de infrastructuur aan landzijde. ‘Wegen, kruispunten, leidingwerk… Alles rondom de bouw van de nieuwe pier en terminal.’

Lees meer

Nu vragen? Straks een antwoord

tomorrow@schiphol.nl