Interview Peter van Wijk: Goede nacht!

Overal nieuwe routes en nieuwe borden op Schiphol. In de nacht van 30 september op 1 oktober 2017 was projectmanager Wayfinding Peter van Wijk erbij: de nacht van 1001 borden. Tevreden blikt hij terug.

projectmanager Peter van Wijk

Allemaal volgens planning

Na een voorbereidingstijd van ruim een half jaar waren zaterdagnacht 5 ploegen in de weer om Schiphol te voorzien van nieuwe bebording. Projectmanager Peter was erbij. “Alles is volgens planning verlopen”, vertelt hij. Onze planning was om 05.00 uur de borden af te ronden en de uren daarna de nieuwe parkeergarages en wegen te openen. Met wat improvisatie links en rechts waren we ruim voor die tijd al klaar.”

De ‘nacht van 1001 borden’ meebeleefd

Peter stak zelf ook de handen uit de mouwen. “Ik ben zolang betrokken geweest bij de voorbereidingen, dat ik het leuk vond om de nacht zelf ook mee te beleven. Ik heb bijvoorbeeld geholpen om folies te verwijderen van de borden die er al hingen.” Hoewel Peter ontzettend blij is met het resultaat, waren er ook wat tegenvallers. “Bijvoorbeeld de files die ontstonden doordat de Schipholtunnel werd afgesloten door Rijkswaterstaat. Allesbehalve handig. Opeens werden we geconfronteerd met een stroom automobilisten die eigenlijk naar Amsterdam moesten. Dat zorgde even voor wat chaos.”

Wennen aan de nieuwe situatie

De komende week blijft voor Peter spannend. “We gaan nog evalueren en her en der zijn vast nog wat aanpassingen aan borden nodig. Maar nu nog even niet. Eerst moeten reizigers wennen aan de nieuwe situatie. Rust in de tent.”

Nieuwe garages, nieuwe routes

Eerder vertelde Peter nog over de voorbereidingen – en dat het lastig was dat van te voren niet alles kon worden getest. “Denk aan de borden boven de weg die het aantal vrije parkeerplaatsen in garages aangeven”, vertelde hij. “We kunnen de digitale display’s testen in de fabriek, maar we weten pas zeker of ze werken als de boel op straat is geïnstalleerd.” Gelukkig is dit alles goed verlopen. “Nu nog de puntjes op de i.”