Upgrade Pieren

Dankzij de invoering van centrale security op Schiphol vinden de veiligheidscontroles al enkele jaren niet meer aan de gate plaats. Hierdoor is er veel ruimte vrijgekomen op de pieren D tot en met G. Ruimte die we graag benutten voor een uitgebreide upgrade.

Door de comfortabele en gevarieerde zit- en werkplekken, het moderne sanitair en meer horeca en winkels wordt reizen via onze luchthaven nóg leuker. We richten de pieren in volgens het ‘open space-concept’. Kort samengevat komt dat neer op veel ruimte en veel licht. Met mooie natuurstenen wanden met zwarte contrasten zetten we een stap in de toekomst.

Facts & figures

Hoewel het op dit moment vanwege de coronacrisis een stuk minder druk is, vertrekken in normale tijden jaarlijks 18,5 miljoen passagiers vanaf de pieren D tot en met G naar bestemmingen over de hele wereld. Door deze pieren te upgraden en 78 gates opnieuw in te richten, zorgen we dat je comfortabel kunt zitten, werken en wachten op je vlucht. We moderniseren 70.600 vierkante meter vloeroppervlakte en er komt 1.700 vierkante meter aan ruimte voor nieuwe commercie bij.

Tijdens het project besteden we veel aandacht aan comfort en het vergroenen van de pieren.

 • Aan de kop van de F-pier zijn twee 7 meter hoge bomen geplaatst. Voor de kenners: het gaat om exemplaren van de Ficus Lyrata Multistam.
 • Ook op andere plekken in het gebied hebben we, dankzij twee groenwanden van 70 meter, de natuur naar binnen gehaald.
 • In zo’n lange wand gaan natuurlijk heel wat planten. Om precies te zijn 2.170 in de een en 3.006 in de ander. Daarnaast zijn in de meubels op de pieren ook nog ruim 1.000 planten verwerkt.
 • Even uitrusten voor je het vliegtuig instapt? Dat kan! De vernieuwde pieren zijn dankzij 750 nieuwe zitelementen, 1,2 kilometer nieuwe zitkussens en 600 meter nieuwe rugkussens een waar zitparadijs.
 • Er is niet alleen zo’n 3.500 vierkante meter terrazzo in de vernieuwde pieren verwerkt, maar ook nog zo’n 4.300 vierkante meter natuursteen.

Planning

We werken al enkele jaren hard aan het project Upgrade Pieren, dat in fases is uitgevoerd en inmiddels voor een deel is opgeleverd. Op dit moment zijn we met de laatste grote werkzaamheden bezig. We ronden het project eind 2021 af.

Insiders info

 • Upgrade pieren en duurzaamheid: een een-tweetje

  Levende bomen, groene wanden met planten, energiezuinige ledverlichting en hergebruik van materialen: het is allemaal te vinden op de pieren D tot en met G. Waarom? We willen de pieren voor passagiers mooier maken, maar ook verantwoordelijk omgaan met de aarde.

 • Strukton en Schiphol samen aan de slag

  Roland van Rouwendaal is projectmanager bij Strukton, het aannemersbedrijf dat vorig jaar de aanbesteding won voor de upgrade van de pieren F en G en dat nu keihard aan het werk is op Schiphol.

 • De Schiphol stoelentest

  De komende jaren upgraden we de niet-Schengenpieren (D, E, F en G) en dat betekent ook: nieuw meubilair. Projectmanager Ankie van der Niet vertelt hoe we op Schiphol ‘shoppen’ voor nieuwe stoelen en banken.

 • Opgeruimde look voor Schiphol

  Zitplaatsen, vloeren, planten: projectmanager Martijn Hoogenboezem houdt zich bezig met de nieuwe inrichting en aankleding van de pieren D t/m G op Schiphol.

 • Ann: Pieren in een nieuw jasje

  Vier pieren op Schiphol worden in een nieuw jasje gestoken. Ann Geebelen is projectmanager Commercie. 'De pieren D-G krijgen een rustige, natuurlijke uitstraling. De passagiers geven ze kleur.'