Van bomen naar terrazzo: Schiphol’s vernieuwde pieren

Je bent ingecheckt, langs security gegaan en onderweg naar je gate om op je vlucht te wachten. Dan zie je het ineens: het gebied met de pieren ziet er compleet anders uit. Het is er licht en ruimtelijk, er zijn stijlvolle nieuwe zitplekken en de toiletten lijken op die van een sjiek hotel, er zijn meer eetgelegenheden en het is veel groener dankzij alle planten. Kortom: hier kun je echt genieten terwijl je op je vlucht wacht.

Tijd voor verandering

Kun je je nog herinneren dat Schiphol veiligheidscontroles aan de gates uitvoerde? Met de komst van de centrale security in 2015 was dat niet meer nodig. We hadden daardoor veel meer ruimte en dat gaf ons de kans de pieren D tot en met G, een gebied met maar liefst 81 gates, volledig te transformeren. In totaal is er de afgelopen jaren 70.600 m2, bijna tien voetbalvelden, heringericht.

Comfort

Of je nu wilt ontspannen voor je vlucht of nog even wat werk afmaakt, je wilt comfortabel zitten. Dankzij gloednieuwe stoelen en banken kan dat op de geüpgradede pieren. Zelfs het toiletbezoek wordt een aangename ervaring. De vernieuwde faciliteiten, met zachte verlichting en luxe armaturen, geven je het gevoel dat je in een spa bent in plaats van op een vliegveld. En ook fijn, veel van de meubels en inrichting zijn gemaakt van gerecycled materiaal.

Gemak

Nog een verbetering is het uitgebreide aanbod van winkels, bars en restaurants. Ben je op zoek naar iets te lezen voor tijdens je vlucht? Dan kun je bij AKO of WHSmith terecht voor een uitgebreid assortiment boeken, tijdschriften en kranten. Vergeten cadeautjes te kopen voor de mensen die je gaat opzoeken? Geen paniek, Dutch Discoveries verkoopt authentieke Nederlandse souvenirs die makkelijk mee kunnen in je handbagage. En krijg je trek van op reis zijn? Geen probleem, er zijn meer dan genoeg smakelijke opties om uit te kiezen. Van gezonde lokale producten tot broodjes en donuts New York-stijl.

Schoner en groener

Wat je ook op zal vallen als je de gerenoveerde pieren bezoekt is hoeveel meer daglicht er is. Dat is goed nieuws voor de twee Ficus Lyrata Multistam bomen van zeven meter op de F-pier, de vijf verschillende plantensoorten die zijn verwerkt in de terrazzotafels op de G-pier en de twee 70 meter lange groene muren op de D-pier. Reizigers met een avondvlucht zullen natuurlijk weinig daglicht zien, maar dankzij de slimme (en energiezuinige) verlichting is er altijd precies de juiste hoeveelheid licht.

Zorg er dus voor dat je genoeg tijd overhoudt om van al deze dingen te genieten de volgende keer dat je via Schiphol reist. Maar blijf niet te lang hangen: we willen niet dat je je vlucht mist!

Lees ook de vorige blogs

  • Brandweer Schiphol al 75 jaar paraat

    Gepubliceerd op:

    Brandbestrijding op onze luchthaven is ontwikkeld van een zandbak en een paar handpompen tot een professionele organisatie die Schiphol 24/7 brandveilig houdt.

  • Mag je met een gevulde drinkfles door security?

    Gepubliceerd op:

    Je gaat vliegen via Schiphol en staat met je drinkfles voor de securitycontrole. Hoe zat het ook alweer met die vloeistoffen? Mag je waterfles mee of niet?

  • Inpaklijst vliegvakantie

    Gepubliceerd op:

    Wat neem jij mee op vliegvakantie en in het vliegtuig? Met deze checklist voor je bagage weet je zeker wat in je koffer en in je handbagage mee mag.