Van bomen naar terrazzo: Schiphol’s vernieuwde pieren

Je bent ingecheckt, langs security gegaan en onderweg naar je gate om op je vlucht te wachten. Dan zie je het ineens: het gebied met de pieren ziet er compleet anders uit. Het is er licht en ruimtelijk, er zijn stijlvolle nieuwe zitplekken en de toiletten lijken op die van een sjiek hotel, er zijn meer eetgelegenheden en het is veel groener dankzij alle planten. Kortom: hier kun je echt genieten terwijl je op je vlucht wacht.

Tijd voor verandering

Kun je je nog herinneren dat Schiphol veiligheidscontroles aan de gates uitvoerde? Met de komst van de centrale security in 2015 was dat niet meer nodig. We hadden daardoor veel meer ruimte en dat gaf ons de kans de pieren D tot en met G, een gebied met maar liefst 81 gates, volledig te transformeren. In totaal is er de afgelopen jaren 70.600 m2, bijna tien voetbalvelden, heringericht.

Comfort

Of je nu wilt ontspannen voor je vlucht of nog even wat werk afmaakt, je wilt comfortabel zitten. Dankzij gloednieuwe stoelen en banken kan dat op de geüpgradede pieren. Zelfs het toiletbezoek wordt een aangename ervaring. De vernieuwde faciliteiten, met zachte verlichting en luxe armaturen, geven je het gevoel dat je in een spa bent in plaats van op een vliegveld. En ook fijn, veel van de meubels en inrichting zijn gemaakt van gerecycled materiaal.

Gemak

Nog een verbetering is het uitgebreide aanbod van winkels, bars en restaurants. Ben je op zoek naar iets te lezen voor tijdens je vlucht? Dan kun je bij AKO of WHSmith terecht voor een uitgebreid assortiment boeken, tijdschriften en kranten. Vergeten cadeautjes te kopen voor de mensen die je gaat opzoeken? Geen paniek, Dutch Discoveries verkoopt authentieke Nederlandse souvenirs die makkelijk mee kunnen in je handbagage. En krijg je trek van op reis zijn? Geen probleem, er zijn meer dan genoeg smakelijke opties om uit te kiezen. Van gezonde lokale producten tot broodjes en donuts New York-stijl.

Schoner en groener

Wat je ook op zal vallen als je de gerenoveerde pieren bezoekt is hoeveel meer daglicht er is. Dat is goed nieuws voor de twee Ficus Lyrata Multistam bomen van zeven meter op de F-pier, de vijf verschillende plantensoorten die zijn verwerkt in de terrazzotafels op de G-pier en de twee 70 meter lange groene muren op de D-pier. Reizigers met een avondvlucht zullen natuurlijk weinig daglicht zien, maar dankzij de slimme (en energiezuinige) verlichting is er altijd precies de juiste hoeveelheid licht.

Zorg er dus voor dat je genoeg tijd overhoudt om van al deze dingen te genieten de volgende keer dat je via Schiphol reist. Maar blijf niet te lang hangen: we willen niet dat je je vlucht mist!

Lees ook de vorige blogs

 • Ontdek de leukste fotoplekken op Schiphol

  Gepubliceerd op:

  Weten waar je de mooiste Instagram foto's maakt op Schiphol? Of je nu op reis bent, iemand afzet of een dagje uit bent: er zijn genoeg fotogenieke plekjes.

 • Is je paspoort of ID-kaart nog geldig?

  Gepubliceerd op:

  Heb je al vakantieplannen? Kijk nu alvast hoe lang je paspoort nog geldig is en zorg dat je deze op tijd verlengt voordat je gaat vliegen.

 • Vliegen in de sneeuw: een ijskoud kunstje!

  Gepubliceerd op:

  Er ligt sneeuw op Schiphol! Een prachtig gezicht, maar het kan ook gevolgen hebben voor jouw vlucht. Ga je vliegen in de sneeuw?