Interview Kjeld van den Ende: Rust en rijkheid op de nieuwe E-pier

De herinrichting van de pieren D tot en met G is in volle gang. De E-pier is als laatste aan de beurt, en die gaat er met zijn donkergroene wanden nét even anders uitzien dan de rest. Kjeld van den Ende, architect bij NACO: ‘We vreesden eerst dat het te donker werd, maar deze kleur geeft de pier een heel rustige, chique uitstraling.’ NACO is samen met Benthem Crouwel Architects en DUS Architects verantwoordelijk voor het esthetische en interieurontwerp van de pier.

Sinds de centrale security bij de gates is komen te vervallen, kwam op de pieren veel ruimte vrij. Hét perfecte moment voor een extreme make-over: meer zitplaatsen, horeca en Retail. Maar om de perfecte sfeer te creëren, moest ook de kleurstelling van de pieren op de schop.

Een frisse wind

Meer groen, was het idee. Een deel van het meubilair krijgt daarom een nieuwe donkergroene stoffering. Verder worden er planten geïntegreerd in de meubels. Van den Ende: ‘Het donkergroen straalt rust uit doordat de kleur niet te veel aandacht trekt. Tegelijk zorgt de kleur onbewust voor een bepaalde rijkheid.’

Witte wanden

De vele wanden waar passagiers onderweg naar de gate langslopen, blijven op de meeste plaatsen wit of beige, om zo meer licht en ruimte te creëren. Daarbij wordt vaak gebruikgemaakt van natuursteen, maar bij de E-Pier was dit technisch niet haalbaar, vertelt Van den Ende. ‘In de technische kernen zit een heleboel techniek verstopt die nodig is om het gebouw goed te laten functioneren. Dus moesten we met een ander materiaal werken.’

Te donker of niet?

Het idee om ook de wanden van de kernen donkergroen te maken, werd niet direct door iedereen met applaus ontvangen. Niet alleen is de E-pier lang en smal, ook is er veel tegenlicht door het vele glas. Van den Ende en zijn team waren bang dat het groen als zwart zou uitslaan en daardoor juist een heel sombere uitstraling zou geven.

Een logische stap

Van den Ende: ‘Daarom hebben we een paar verouderde kernen als test groen geverfd. En toen zagen we dat het toch een goed idee was. Er is meer eenheid.’ Daarbij worden de plafonds van de Kroon – de vides die door het midden van de pier lopen en de vorm van een kroon hebben – ook al donkergroen. De kernen dezelfde kleur geven, leek dus een logische stap.

Nog even geduld

Eind augustus gaat de herinrichting van de E-pier van start. Naar verwachting zal de upgrade ongeveer een jaar duren. In de loop van 2020 kan dus iedereen van de nieuwe kleuren van de pier genieten. En om in het thema ‘groen’ te blijven: op de D-pier worden in diezelfde periode nog eens twee grote wanden van boven tot onder bekleed met levende planten.