Gevolgen Brexit voor reizigers Schiphol

Omdat het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de EU is gestapt, veranderen er vanaf 1 januari een aantal zaken als je reist van of naar het VK of als reiziger met een Brits paspoort.

Paspoortcontrole

Als Britse reiziger kun je bij aankomst geen gebruik meer maken van de automatische paspoortcontrole, maar volg je de borden ‘all pasports’ naar een manuele balie. Bij vertrek mag je nog wel gebruik maken van de automatische paspoortcontrole. Aansluitend krijg je van de Koninklijke Marechaussee een stempel in je paspoort. Verder heb je als Britse reiziger als je van of naar Nederland reist een paspoort nodig dat op de reisdatum nog minimaal zes maanden geldig is. Het paspoort mag niet ouder zijn dan tien jaar.

Voor meer informatie over de grenscontroles op Schiphol kun je terecht bij de Koninklijke Marechaussee.

Check voor meer informatie de website van de Koninklijke Marechaussee.

Douane: grenscontrole van goederen

Door aangepaste controles op goederen kun je te maken krijgen met langere wachttijden bij de Douane. De regels veranderen voor het invoeren en uitvoeren van goederen. Zo mag je minder drank en sigaretten meenemen naar het VK. Ook bepaalde verse etenswaren meenemen vanuit het VK naar Nederland mag niet meer. Check hiervoor de website van Douane. Doe dat ook als je reist met huisdieren, want je kunt niet langer gebruikmaken van het Europese dierenpaspoort.

Heb je als Britse reiziger in de EU artikelen aangeschaft, dan kun je BTW terugvragen. Hiervoor haal je op Schiphol een stempel bij de Douane. Daarmee kun je bij een Tax refund kantoor op de luchthaven de belasting terugkrijgen.

Kijk voor meer informatie op de website van de Douane of check de Douane app.

Controles voor transferreizigers

Transferreizigers vanuit het VK hoeven op Schiphol niet opnieuw door de securitycontrole en ze hoeven alleen langs de paspoortcontrole als ze de Schengengrens passeren. Dit blijft zoals het was.