Waar is de A-pier?

Schiphol heeft acht pieren: de B-, C-, D-, E-, F-, G-, H-, en M-pier. Het zijn de gangen waaraan de vliegtuigen ‘parkeren’ en waar je als reiziger in het vliegtuig stapt. Maar het alfabet is overduidelijk niet echt ons ding: we vergeten de A en springen van de H in één keer over naar de M. Waarom?

A of E?

Dat er geen A-pier is, heeft een simpele verklaring. De Engels uitgesproken A lijkt teveel op de Nederlands uitgesproken E. Dat zou in de communicatie tussen personeel en reizigers verwarring oproepen. ‘E? Do you mean A or E?’. Om die verwarring te voorkomen is er in het verleden voor gekozen om de A-pier maar achterwege te laten.

Toch een A-pier?

Nu stomen we onszelf de komende jaren klaar voor de toekomst en bouwen we een nieuwe pier, naast de B-pier. Met deze nieuwe pier – die we eind 2019 in gebruik willen nemen – krijgt Schiphol er acht gates bij. Gezien de ligging zou het logisch zijn als deze nieuwe pier A-pier zou heten. Komt er dan toch een A-pier? Dat is nog niet bekend. Over de naam van de nieuwe pier wordt nog druk gediscussieerd. Wat vind jij?

M-pier

Waarom we een sprongetje maken van de H naar de M-pier, is een wat complexer verhaal. De I en de J lijken in geschreven tekst teveel op elkaar. Van een afstandje (of met slechte ogen) zouden de pieren daardoor moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. Bovendien lijkt de Nederlandse I op de Engels uitgesproken E. En kan er ook verwarring ontstaan tussen de Engels uitgesproken letters J en G. De letters K en L werden destijds gereserveerd voor een mogelijke ophoging van de G- en F-pieren. Die verdiepingen zijn niet gebouwd, dus vandaar dat we nu overspringen naar de M!

Lees ook de vorige blogs

 • Ook Schiphol herdenkt met twee minuten stilte

  Gepubliceerd op:

  Eens per jaar is het 2 minuten stil op Schiphol. Want ook hier herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogssituaties.

 • Brandweer Schiphol al 75 jaar paraat

  Gepubliceerd op:

  Brandbestrijding op onze luchthaven is ontwikkeld van een zandbak en een paar handpompen tot een professionele organisatie die Schiphol 24/7 brandveilig houdt.

 • Mag je met een gevulde drinkfles door security?

  Gepubliceerd op:

  Je gaat vliegen via Schiphol en staat met je drinkfles voor de securitycontrole. Hoe zat het ook alweer met die vloeistoffen? Mag je waterfles mee of niet?