Van oliebollen tot noedels: Smakelijk nieuwjaar!

Wat is rond oud en nieuw de beste plek op Schiphol voor reizigers met lekkere trek? Dat moet wel de oliebollenkraam op het Jan Dellaertplein zijn, naast de Schiphol kerstboom en Schipholtoren. Net als veel andere landen heeft Nederland typische gerechten die rond de oud en nieuw festiviteiten worden gegeten. In dit blog nemen we je mee op een heerlijke foodtour langs een aantal directe bestemmingen vanaf Schiphol. En we beginnen uiteraard met onze eigen specialiteit: oliebollen!

Typisch Nederlandse oliebollen

Als je er even over nadenkt klinkt de term ballen van olie misschien niet zo smakelijk, maar toch zijn ze tijdens de feestdagen razend populair. Hollandse donuts worden ze ook wel genoemd deze kleine ronde balletjes deeg die in hete olie worden gefrituurd. En dan lekker veel poedersuiker erop. Vanaf begin december begin je overal oliebollenkramen te zien. Zo ook op Schiphol, waar je op het Jan Dellaertplein een kraam vindt. Op oudjaarsavond genieten veel Nederlanders met vrienden en familie van een schaal oliebollen, gekocht bij een kraam of versgebakken.

De buñuelos (aan)breken

Niet alleen de Nederlanders genieten van een gefrituurde lekkernij met oud en nieuw. Op 31 december eten Mexicanen zoete, knapperige beignets van deeg, genaamd buñuelos. Belangrijker nog dan het eten zelf is het schaaltje waar het op geserveerd wordt. Na het eten van deze zoete lekkernij is het de bedoeling dat je een wens doet en het schaaltje kapot gooit tegen de muur of op de vloer! Deze traditie symboliseert een breuk met het verleden en het verwelkomen van iets nieuws in het komende jaar.

KLM en Tui bieden vluchten aan van Schiphol naar Cancun, en KLM en Aeromexico vliegen direct tussen Amsterdam en Mexico City.

Rozijnen om klokslag twaalf uur

Voedsel gebruiken om iets te wensen dat doen de Portugezen ook op oudjaarsavond. Daar is het de gewoonte om de komst van het nieuwe jaar in te luiden door twaalf rozijnen te eten. Bij elke klokslag om twaalf uur steek je een rozijn in je mond en doe je na iedere rozijn een wens. Dat zijn dus twaalf wensen, een voor elke maand van het jaar, wat een geluksvogels die Portugezen.

Wil je vanaf Schiphol naar Portugal vliegen? easyJet en Transavia vliegen regelmatig naar Faro. easyJet, KLM, TAP Air Portugal, Transavia en Vueling vliegen allemaal naar Lissabon en KLM en Transavia vliegen naar Porto.

Sobanoedels voor geluk

Toshikoshi soba, een gerecht van boekweitnoedels, staat bij veel Japanners op het menu op oudjaarsavond. Het eten van dit gerecht is een eeuwenoude traditie en er wordt gezegd dat het geluk brengt in het nieuwe jaar en zorgt voor een langere levensduur. Op een typische oudjaarsavond komen Japanners samen met familie, bezoeken ze een heiligdom of tempel en eten ze sobanoedels (maar niet om klokslag middernacht, dat brengt ongeluk!)

KLM vliegt van Schiphol naar de internationale luchthavens Osaka Kansai en Tokyo Narita in Japan.

Bonen aan het werk

In Argentinië eten mensen een bepaald soort eten op oudjaarsavond met een hele specifieke reden. Men gelooft dat het eten van bonen op dat moment geluk brengt bij het vinden van werk, het behouden van het huidige werk of zorgt voor het vinden van een betere baan. Hoewel bonen misschien niet ieders idee van feestelijk eten is, is het in ieder geval een gezonde keuze!

Wist je dat van Amsterdam naar Buenos Aires de langste non-stop route is? Je legt 11.438 kilometer af en doet er bijna 14 uur over. KLM vliegt dagelijks vanaf Schiphol naar de Argentijnse hoofdstad.

Tteok guk: de symbolische soep

Tijdens het Koreaanse nieuwjaar, Seollal, is de eettafel niet compleet zonder een stomend hete kom tteok guk, een soep van vleesbouillon en plakjes rijstwafel. Het is niet alleen een stevige en verwarmende maaltijd tijdens koude dagen, maar het heeft ook een belangrijke symboliek. In het verleden was rijst een luxeproduct dat alleen werd gegeten bij speciale gelegenheden zoals verjaardagen en feestdagen, waardoor tteok guk een ware culinaire traktatie is. Daarnaast staat de witte kleur van de rijst voor zuiverheid en een nieuw begin en symboliseert de muntvorm van de rijstwafels welvaart.

Korean Air vliegt een aantal keer per week van Schiphol naar Seoul Incheon.

Lees ook de vorige blogs

 • Brandweer Schiphol al 75 jaar paraat

  Gepubliceerd op:

  Brandbestrijding op onze luchthaven is ontwikkeld van een zandbak en een paar handpompen tot een professionele organisatie die Schiphol 24/7 brandveilig houdt.

 • Mag je met een gevulde drinkfles door security?

  Gepubliceerd op:

  Je gaat vliegen via Schiphol en staat met je drinkfles voor de securitycontrole. Hoe zat het ook alweer met die vloeistoffen? Mag je waterfles mee of niet?

 • Inpaklijst vliegvakantie

  Gepubliceerd op:

  Wat neem jij mee op vliegvakantie en in het vliegtuig? Met deze checklist voor je bagage weet je zeker wat in je koffer en in je handbagage mee mag.