Hoe vliegen paarden?

Welke dieren vervoeren we het meest vanaf onze luchthaven denk je? Waarschijnlijk verwacht je dat het honden, katten of andere huisdieren zijn. Maar nee, paarden zijn het populairst op Schiphol. Per jaar gaan er wel 5.500 paarden de lucht in, op weg naar een nieuwe bestemming. Dit zijn veelal paarden die meedoen aan belangrijke wedstrijden of paarden die simpelweg zijn verkocht. En tja, een paard stuur je nou eenmaal niet met een pakketje per post.

Vliegen met een personal assistant

De paarden komen per vrachtwagen of vliegtuig aan bij het Schiphol Animal Centre, waar we ook stallen hebben voor de dieren. Speciaal opgeleide verzorgers begeleiden de paarden van aankomst op Schiphol tot aan het vliegtuig. Tijdens de vlucht neemt een zogeheten groom het over. Grooms vliegen als begeleiders van de paarden mee en checken om de zoveel tijd hoe het met de dieren gaat. Dat zijn lange werkdagen, want tijdens een vlucht (of deze nou 8 of 24 uur duurt) kan de groom niet slapen. Hij of zij is altijd bezig met het welzijn van de paarden.

Je hebt luxepaarden en werkpaarden

Op Schiphol komen alle soorten reizigers en hetzelfde geldt voor paarden. Wist je dat we soms paarden vervoeren die enkele miljoenen euro’s waard zijn? Daarom heb je bij paardenvervoer ook first, business en economy class. Paarden gaan altijd in een speciale box een vliegtuig in. Daar kunnen drie (economy) of twee (business) paarden in. Als een paard de gehele box voor zichzelf heeft, vliegt hij first class. De ruimtes zijn verschillend, maar in tegenstelling tot bij reizigers blijft de catering hetzelfde. Dat is namelijk altijd water en hooi. Een VIP-behandeling kan je ook krijgen als paard. Dan vliegt het dier helemaal alleen in het vliegtuig. Dit is uiteraard lekker rustig, waardoor het paard mogelijk beter presteert tijdens die ene belangrijke wedstrijd op de plaats van bestemming. Hoe een paard vliegt bepaalt – en betaalt – de eigenaar.

Van Schiphol naar Miami, Las Vegas en Doha

De paarden vliegen naar alle uithoeken van de wereld. Zo vervoerden we in 2017 paarden naar Las Vegas voor de Wereldbekerfinale Springen. Dan gaat er een vliegtuig de lucht in met zeker 100 miljoen euro waarde aan boord, want dit zijn dé toppaarden. Andere populaire bestemmingen zijn Miami, waar in de winter vele soorten wedstrijden plaats vinden. Van dressuur tot polo. Ook vliegen we elk jaar naar Doha in Quatar, waar altijd de Global Champions Tour wordt gehouden. Alle topruiters zijn hier met hun paarden te vinden.

‘Uw paspoort alstublieft’

Wist je dat een paard ook een paspoort heeft? Alleen niet met een foto, maar met schetsen van alle kanten van het paard. Een foto verkleurt namelijk te snel en de kleur is bij een paard natuurlijk wel van belang. Het paspoort checken we bij aankomst. Ze krijgen een ander soort stempel dan wij, namelijk eentje van de dierenarts om te laten zien dat ze gecheckt en goedgekeurd zijn. Paarden hebben ook een microchip in het lichaam met daarop een nummer wat op het paspoort staat. Je kan het vergelijken met ons burgerservicenummer. Met dit nummer krijg je alle informatie over een paard zoals welke inentingen het dier heeft gehad.

Paarden zijn dus eigenlijk net reizigers zoals jij en ik. Met paspoorten, uiteenlopende bestemmingen en business of economy tickets. Alleen staan ze liever tijdens hun vlucht.

Lees ook de vorige blogs

 • Ook Schiphol herdenkt met twee minuten stilte

  Gepubliceerd op:

  Eens per jaar is het 2 minuten stil op Schiphol. Want ook hier herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogssituaties.

 • Brandweer Schiphol al 75 jaar paraat

  Gepubliceerd op:

  Brandbestrijding op onze luchthaven is ontwikkeld van een zandbak en een paar handpompen tot een professionele organisatie die Schiphol 24/7 brandveilig houdt.

 • Mag je met een gevulde drinkfles door security?

  Gepubliceerd op:

  Je gaat vliegen via Schiphol en staat met je drinkfles voor de securitycontrole. Hoe zat het ook alweer met die vloeistoffen? Mag je waterfles mee of niet?