Hoe controleren we jouw koffer?

Voordat je in het vliegtuig kunt stappen gaan jij en je handbagage door de bekende security check. Bij deze check kijken we of je geen gevaarlijke of verboden spullen bij je hebt. Zonder dat je het doorhebt gaat ook de koffer die je hebt afgegeven bij de incheckbalie door een veiligheidscontrole. Hoe we jouw (hand)bagage controleren? Je leest het hier.

Handbagage

Op een groot deel van Schiphol worden 3D CT-scans gebruikt om jouw handbagage te controleren. Via deze CT-scans kunnen securitymedewerkers de inhoud van je handbagage in 360 graden bekijken en op een scherm draaien voor een nauwkeurige inspectie. Niet alleen een medewerker bekijkt de scan, er wordt ook een detectiealgoritme gebruikt. Deze software kijkt met digitale ogen mee naar jouw handbagage.

Check, check, dubbelcheck

Voordat zo’n algoritme wordt ingezet, moet het natuurlijk goed getest zijn. De overheid laat de algoritmes in een speciaal laboratorium testen op de detectie van gevaarlijke en verboden spullen, Schiphol test op haar beurt hoe vaak een algoritme een vals alarm geeft. Als er té vaak loos alarm wordt geslagen voor een item zorgt dit voor vertraging van de controles. Daarom krijgt de fabrikant een seintje als dit het geval is, zodat ze software specifiek kunnen trainen. Zo kan het gebeuren dat de software een bepaalde bonbon niet herkent. De scanner-fabrikant koopt dan dezelfde chocola om de algoritmes zo te trainen dat ze daarop niet meer aanslaan, maar nog wel andere stoffen detecteren. En op Schiphol nemen reizigers bijvoorbeeld veel vaker dan op andere luchthavens kaas en pindakaas mee, dus de algoritmes zijn daar voor ingericht.

Wat gebeurt er met je koffer?

Ook je ruimbagage gaat door een 3D CT-scanner, maar dan natuurlijk een groter formaat. Per jaar verwerken we op Schiphol ruim 50 miljoen stuks bagage. Dat kan variëren van ongeveer 120.000 stuks op rustige dagen, tot 180.000 op drukke dagen zoals aan het begin van een vakantie. Een 3D CT-scanner voor ruimbagage verwerkt zo’n 1800 stuks bagage per uur en controleert in drie stappen. Eerst kijken de algoritmes, vervolgens bekijken medewerkers het beeld en als het nodig is volgt er nog nadere inspectie.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is bij dit hele proces natuurlijk nauw betrokken. Zij schrijven voor welke apparatuur en algoritmes er gebruikt mogen worden op Schiphol, zodat je veilig op reis gaat.

Lees ook de vorige blogs

 • Brandweer Schiphol al 75 jaar paraat

  Gepubliceerd op:

  Brandbestrijding op onze luchthaven is ontwikkeld van een zandbak en een paar handpompen tot een professionele organisatie die Schiphol 24/7 brandveilig houdt.

 • Mag je met een gevulde drinkfles door security?

  Gepubliceerd op:

  Je gaat vliegen via Schiphol en staat met je drinkfles voor de securitycontrole. Hoe zat het ook alweer met die vloeistoffen? Mag je waterfles mee of niet?

 • Inpaklijst vliegvakantie

  Gepubliceerd op:

  Wat neem jij mee op vliegvakantie en in het vliegtuig? Met deze checklist voor je bagage weet je zeker wat in je koffer en in je handbagage mee mag.