Het APOC maakt Schiphol beter voorspelbaar

Stel je voor dat we vandaag al weten wat er over een week, een maand of zelfs een half jaar gebeurt op Schiphol. Dat we, door met alle partijen op de luchthaven intensief samen te werken en informatie en data te delen, onze operatie nog beter kunnen plannen en voorspellen. Dat is de uitdaging waar we dagelijks aan werken in het Airport Operations Centre (APOC). En daar profiteer jij uiteindelijk ook van.

Het initiatief achter de oprichting van het APOC ligt bij de Europese Commissie. Om iets te doen aan de groeiende schaarste aan ruimte en middelen en andere uitdagingen binnen de Europese luchtvaart bedachten zij een programma. Het idee is dat we door samen te werken met verschillende partijen (zowel op de luchthavens zelf als de luchthavens onderling) processen beter kunnen afstemmen en er dus meer grip op krijgen.

Voorspelbaarheid

Door intensief samen te werken en informatie en data vooraf al met elkaar te delen, weten we beter wat er op ons afkomt en hebben we meer controle over wat er op Schiphol gebeurt. We noemen dat met een mooie term ‘Total Airport Management’. Het codewoord hierbij is voorspelbaarheid. Oftewel: jezelf zo goed mogelijk voorbereiden en zo verstoringen zoveel mogelijk voorkomen. Want voorkomen is tenslotte beter dan genezen

In de praktijk

Het APOC, dat is gevestigd op een centrale locatie in het WTC, is de fysieke ruimte waar we die samenwerking in de praktijk brengen. Daar werken diverse partijen die actief zijn op de luchthaven dagelijks samen aan het zo goed mogelijk voorbereiden van onze operatie. Naast verschillende afdelingen van Schiphol zelf, praten bijvoorbeeld ook de KMar, de Douane, KLM, afhandelaars en Luchtverkeersleiding Nederland al mee.

Invloed op andere luchthavens

En dat samenwerken houdt natuurlijk niet op bij de grenzen van onze luchthaven. Schiphol is tenslotte ook onderdeel van een grotere keten, namelijk het Europese luchtvaartnetwerk. Wat wij doen, heeft invloed op de gang van zaken op andere luchthavens en andersom. Inmiddels werken daarom alle grote luchthavens in Europa (zoals Parijs, Heathrow, Brussel, Frankfurt en Madrid) met een APOC.

Een heleboel voordelen

Kortom, het APOC heeft een heleboel voordelen. Niet alleen voor onszelf, maar zeker ook voor jou. Want als onze operatie soepel verloopt, geldt dat ook voor jouw vlucht. En dat is waar we het uiteindelijk allemaal voor doen.

Lees ook de vorige blogs

 • Ook Schiphol herdenkt met twee minuten stilte

  Gepubliceerd op:

  Eens per jaar is het 2 minuten stil op Schiphol. Want ook hier herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogssituaties.

 • Brandweer Schiphol al 75 jaar paraat

  Gepubliceerd op:

  Brandbestrijding op onze luchthaven is ontwikkeld van een zandbak en een paar handpompen tot een professionele organisatie die Schiphol 24/7 brandveilig houdt.

 • Mag je met een gevulde drinkfles door security?

  Gepubliceerd op:

  Je gaat vliegen via Schiphol en staat met je drinkfles voor de securitycontrole. Hoe zat het ook alweer met die vloeistoffen? Mag je waterfles mee of niet?