Alaaf! Welkom aan boord van vlucht carnaval

Het carnaval barst weer los! Niet alleen in Lampegat (Eindhoven), Knarregat (Lelystad) en Dwalmdam (Rotterdam), ook op de luchthaven van Gròòtgragtegat (Amsterdam) hebben we iets met carnaval. Want dit volksfeest is overal ter wereld enorm geliefd. Jaarlijks vertrekken er vele vluchten met carnavalsvierders vanaf Schiphol. En wist je dat we vroeger zelfs onze eigen carnavalsvereniging hadden?

Schiphol had eigen carnavalsvereniging

In de jaren 70 van de vorige eeuw had Schiphol een eigen carnavalsvereniging: De Bulder Zoevers. Vijf jaar lang werd er carnaval gevierd in sporthal De Elzenhof aan de Loevesteinse Randweg, dus op het luchthaventerrein! Duizenden mensen vierden hier feest en de Raad van Elf van De Bulder Zoevers had het er heel druk mee. Ze werden ook door vele andere verenigingen uitgenodigd. Uiteindelijk was de carnavalsvereniging niet meer te combineren met het werken op de luchthaven en hebben we slechts een lustrum van CV De Bulder Zoevers mogen genieten.

Carnaval in Binche is werelderfgoed

Hier boven de rivieren zijn we geen echte carnavalsexperts, maar bij onze zuiderburen is het Carnaval bijna tot kunst verheven. Het carnaval in het Belgische Binche is zelfs is door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed! Het authentieke feest hier draait om de Gilles van Binche. Dit folkloristische figuur met hoed van struisvogelveren zou de boze wintergeesten verjagen. De prachtige tradities en rituelen die dit carnavalsfeest kleuren zijn fascinerend.

Vanaf Schiphol kan je met de trein naar Binche reizen, je stapt dan over op station Brussel.

Grootste carnaval ter wereld

Ben je op zoek naar iets groters dan carnaval in België? Dan kan je naar Brazilië afreizen. Het carnavalsfeest in Rio de Janeiro staat namelijk bekend als het grootste carnaval ter wereld. Exotische dans, prachtige praalwagens en vooral heel veel samba: Rio staat 5 dagen compleet op z’n kop. Dat moet je een keer hebben meegemaakt.

KLM vliegt dagelijks vanaf Schiphol naar Rio de Janeiro in Brazilië.

Betoverende maskers

Het Carnevale di Venezia, oftewel het carnaval van Venetië is een eeuwenoude traditie. Van oorsprong markeert dit feest de overgang van winter naar lente en dus de vastentijd tot aan Pasen. Omdat dit feest voor iedereen was, van arbeidersklasse tot prinsen en prinsessen, draagt iedereen een masker. Zo is iedereen gelijk. De maskers van Venetië zijn wereldwijd beroemd en hebben speciale betekenissen. Wil je het zelf ontdekken?

Met KLM of easyJet kan je dagelijks vanaf Schiphol naar Venetië in Italië vliegen.

Mardi Gras

In de Verenigde Staten vieren ze ook carnaval en daar is Mardi Gras in New Orleans ongetwijfeld het beste feest van het jaar. De Franse en Spaanse invloeden zijn in deze stad in Louisiana nog goed zichtbaar. Mardi Gras betekent letterlijk ‘vette dinsdag’ en is traditioneel de laatste avond van carnaval. Ook hier zijn parades en feesten, waar je verkleed of in ieder geval in de kleuren paars, groen en goud naartoe gaat. En vergeet je kralenketting niet!

Vanaf Schiphol vlieg je met Delta Air Lines of United Airlines naar de Verenigde Staten. Op de luchthavens van Atlanta, Detroit, New York (JFK), Newark of Houston kan je overstappen op een vlucht naar New Orleans.

Lees ook de vorige blogs

 • Ook Schiphol herdenkt met twee minuten stilte

  Gepubliceerd op:

  Eens per jaar is het 2 minuten stil op Schiphol. Want ook hier herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogssituaties.

 • Brandweer Schiphol al 75 jaar paraat

  Gepubliceerd op:

  Brandbestrijding op onze luchthaven is ontwikkeld van een zandbak en een paar handpompen tot een professionele organisatie die Schiphol 24/7 brandveilig houdt.

 • Mag je met een gevulde drinkfles door security?

  Gepubliceerd op:

  Je gaat vliegen via Schiphol en staat met je drinkfles voor de securitycontrole. Hoe zat het ook alweer met die vloeistoffen? Mag je waterfles mee of niet?