Interview Jim Waaning: Upgrade pieren en duurzaamheid: een een-tweetje

Levende bomen, groene wanden met planten, energiezuinige ledverlichting en hergebruik van materialen: het is allemaal te vinden op de pieren D tot en met G. Waarom? We willen de pieren voor passagiers mooier maken, maar ook verantwoordelijk omgaan met de aarde. Corporate Responsability heet dat met een mooi woord, ofwel: CR-beleid.

“Voor project Upgrade Pieren hebben we ervoor gekozen om een bedrag te reserveren voor de invulling van CR-beleid”, zegt projectmanager Jim Waaning. “Dit betekent bijvoorbeeld dat we bij de herinrichting van de pieren letten op veel hergebruik van materialen – denk aan hergebruik van wanden, stoelen en installaties – en energiebesparing.”

Slimme ventilatie

“Een mooi voorbeeld van slimme energiebesparing: op de D-pier staan een aantal luchtbehandelingskasten die de ventilatie regelen voor meerdere gates. Tot nu toe werkte het zo: als er één gate in gebruik was, werden ze toch allemaal geventileerd. Met een slim kleppensysteem ventileren we nu alleen de gates waar passagiers aanwezig zijn.”

Pientere verlichting

Ook het lichtschakelsysteem is pienter. “Op de F- en G-pier reageert een slim lichtschakelsysteem op de aanwezigheid van passagiers én op de hoeveelheid daglicht. Zijn er geen of weinig mensen op de pier, dan gaat de verlichting uit of op een hele lage stand staan. Dit geldt ook voor de hoeveelheid daglicht: hoe meer daglicht er binnenkomt hoe meer de ledverlichting dimt.”

Passagiersbeleving

“Maar we willen ook graag dat het CR-budget voor de passagiers iets toevoegt”, benadrukt Jim. “Daarom investeren we een deel van het budget in meer groen op de pieren. Zo heeft de interieurarchitect vrij lange tafels en banken ontworpen waarin over de lengte rijen planten zijn verwerkt.”

Groene wanden

Nog opmerkelijker zijn de groene wanden, die bedekt zijn met levend groen. Onlangs zijn in de splitsing op de D-pier twee groene wanden opgeleverd van formaat, met een oppervlakte van 70 bij 3 meter.

“Voor het ontwerp van de pieren vinden we overzicht én doorzicht belangrijk. Overal kun je op de pieren naar buiten kijken, behalve op die splitsing. Achter deze wanden liggen kantoren en bagageruimten, dus moesten we iets anders verzinnen.”

Resultaat is een constructie met doeken en ‘pockets’ waarin plantensoorten uit het tropisch regenwoud zijn verwerkt. Jim: “Deze planten kunnen goed tegen schaduw. Een apart irrigatiesysteem houdt automatisch de doeken nat. Het is een beproefde techniek: ook dat vonden we belangrijk.”

CR-beleid

“Om het CR-budget zo goed mogelijk te besteden hebben we van tevoren goed nagedacht over: wat doen we al en hoe kunnen we het beter doen”, zegt Jim. “Corporate Responsibility – of beter gezegd – Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen – is op Schiphol niet vrijblijvend meer. Het is onderdeel van onze projectaanpak geworden.”