Klonk dat vliegtuig nou als een walvis?

Nee, je oren houden je niet voor de gek. Wie in de buurt van de landingsbanen van Schiphol woont, heeft ongetwijfeld een keer een soort walvisgeluiden gehoord toen een vliegtuig overvloog. Naast het normale geluid dat vliegtuigmotoren produceren, komt er bij de landing kort een zangerig geluid vrij, dat inderdaad lijkt op het gezang van een walvis. In dit blog leggen we je uit hoe dat kan.

Wat zijn walvisgeluiden?

Ken je die scène uit de animatiefilm Finding Nemo waarbij Dory tegen een walvis praat? Ze maakt een lang, zangerig geluid waarbij de nadruk op de ‘oe’ klank ligt. Dit is gebaseerd op het gezang van de bultrug en de blauwe vinvis – de grootste walvissen ter wereld. Eenzelfde soort oe-klank kan je horen bij de nadering van een luchthaven door bepaalde vliegtuigtypes, zoals de Embraer E2 en de Airbus A220.

Resonantie in de verbrandingskamer

De Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer heeft het geluid onderzocht en is erachter gekomen waar de walvisgeluiden vandaan komen. Wanneer de vliegtuigmotoren op een bepaalde frequentie draaien tijdens de landing, veroorzaakt dit resonantie in de verbrandingskamer van de motor. Het geluid komt door die trillingen (resonantie). Het geluid en de trillingen zijn niks om je zorgen over te maken, maar het klinkt wel anders dan anders. Embraer heeft al aangegeven bezig te zijn met het herontwerpen van de verbrandingskamer en zal deze volgend jaar testen.

Minder uitstoot

Ondanks de walvisgeluiden behoren vliegtuigtypes als de Embraer E2 en de Airbus A220 tot de stillere en schonere vliegtuigen die we op Schiphol verwelkomen. Zo verbruikt de E195-E2 9% minder brandstof en stoot daardoor 31% minder CO2 per passagier uit vergeleken met de E190. Ook is het type 63% stiller dan haar voorganger, de Embraer 190. Goede redenen voor luchtvaartmaatschappijen om bij vlootvernieuwing te kiezen voor deze vliegtuigtypes.

Walvis in de lucht?

De link tussen vliegtuigen en walvissen lijkt niet heel duidelijk. Toch heeft Airbus een bijzonder vliegtuig dat geïnspireerd is op een walvis. De Airbus A300-600ST Beluga is een speciaal type vrachtvliegtuig die erg lijkt op een witte dolfijn. Met dit vliegtuig kan extreem grote vracht vervoerd worden, zoals onderdelen voor ruimtestations en zelfs vliegtuigen! Dit bijzondere vliegtuig zien we bijna nooit op Schiphol, dus of het ook walvisgeluiden maakt, kunnen we niet zeggen. Maar het blijft wel een spectaculair gezicht!

Met dank aan KLM Cityhopper en Embraer voor de uitleg over walvisgeluiden.

Lees ook de vorige blogs

 • Burendagen 2023 vol met informatie en spektakel

  Gepubliceerd op:

  Een informatiemarkt, sneeuwvloot in vol ornaat en een indrukwekkende brandweerdemo. De Schiphol Burendagen 2023 gaan de boeken in als meer dan geslaagd.

 • DeNoize test slimme raamtechnologie bij Schiphol

  Gepubliceerd op:

  DeNoize heeft een proefhuisje vlakbij Schiphol gebouwd om hun slimme raamtechnologie te testen die de geluidsoverlast voor omwonenden kan verminderen.

 • Baanonderhoud inplannen met oog voor de omgeving

  Gepubliceerd op:

  Planning van baanonderhoud erg belangrijk. We doen dit zorgvuldig, zodat de kans op uitloop zo klein mogelijk is en de overlast in de omgeving beperkt blijft.