Bomenplantdag op Schiphol

Schiphol is altijd in ontwikkeling en bereidt zich voor op de toekomst. Dat betekent dat er verschillende bouw- en renovatieprojecten worden uitgevoerd, maar ook dat we ons inzetten om de duurzaamheid te verbeteren. De bouwwerkzaamheden die we uitvoeren vereisen soms dat we bomen moeten kappen om ruimte te maken voor wegen, gebouwen of andere bouwwerken. Schiphol streeft er echter naar om meer bomen te planten dan moeten worden gekapt op de luchthaven. Daarom komt de bomenplantdag als geroepen.

Schiphols hulpjes

Deze speciale bomenplantdag vindt plaats in het voorjaar van 2022. Schiphol organiseert deze dag in samenwerking met bouwbedrijf BAM. Dit is niet de eerste keer dat we dit evenement organiseren, maar wel de eerste keer dat we helpende handjes hebben. De kinderen van medewerkers van Schiphol en BAM worden namelijk, met hun ouders, uitgenodigd om te komen helpen. Het belooft een gezellig dagje uit voor de familie te worden en dit initiatief helpt Schiphol groener te worden.

Ruim 5.000 jonge bomen

Er zullen ruim 5.000 jonge bomen tussen de 1,5 en 2 meter worden geplant op vijf verschillende locaties op Schiphol. Om veiligheidsredenen zullen de medewerkers van Schiphol en BAM en hun familie op slechts een van deze locaties bomen planten. Dit omdat deze plek makkelijk toegankelijk is en er minder verkeer is. Er worden 575 bomen geplant langs de Rijkerstreek, 903 langs de Loevensteinse Randweg, 1.555 op de nieuwe locatie van dnata, 1.264 op de locatie van de Koninklijke Marechaussee en 999 langs de Zonnekruidweg. De nieuw aangeplante bomen zullen om te beginnen een totale oppervlakte van ongeveer 18.702 m² bestrijken. Later zullen een aantal van de bomen herplant worden op andere locaties.

Een speciale boomsoort

Maar wat voor soort bomen gaan we planten? Dit is best een belangrijk detail, want niet alle bomen zijn geschikt. Misschien heb je wel gezien dat er één boomsoort is die je overal op Schiphol ziet: de berk. Dat heeft een aantal redenen. Ten eerste krijgen deze niet van die enorm diepe wortels, wat ervoor zorgt dat ze minder snel in de knel komen met leidingen, riolering en bedrading. Daarnaast trekken berken doorgaans niet al te veel vogels aan, dat is handig op een drukke luchthaven. En laten we ook niet vergeten dat ze er vooral heel goed uitzien!

Lees ook de vorige blogs

 • DeNoize test slimme raamtechnologie bij Schiphol

  Gepubliceerd op:

  DeNoize heeft een proefhuisje vlakbij Schiphol gebouwd om hun slimme raamtechnologie te testen die de geluidsoverlast voor omwonenden kan verminderen.

 • Baanonderhoud inplannen met oog voor de omgeving

  Gepubliceerd op:

  Planning van baanonderhoud erg belangrijk. We doen dit zorgvuldig, zodat de kans op uitloop zo klein mogelijk is en de overlast in de omgeving beperkt blijft.

 • BAS helpt met je vraag of klacht over vliegverkeer

  Gepubliceerd op:

  BAS: Bewoners Aanspreekpunt Schiphol. BAS helpt je vragen beantwoorden en verzamelt alle meldingen over hinder en vliegverkeer.