Nieuws: Polderbaan tot medio juni alleen inzetbaar bij normaal zicht

Sinds zaterdag 15 mei is de Polderbaan weer inzetbaar voor het vliegverkeer, maar de baan kan nog niet onder alle zichtomstandigheden gebruikt worden. In deze periode kan bij zuidenwind en beperkt zicht de Buitenveldertbaan of de Schiphol-Oostbaan vaker worden ingezet. We verwachten dat medio juni de Polderbaan ook weer bij beperkt zicht inzetbaar is.

Gepubliceerd op: 20 mei 2021

Landingssystemen vernieuwd

Tijdens het groot onderhoud aan de Polderbaan zijn de landingssystemen van de baan vernieuwd. Met meetvluchten zijn deze systemen getest en goedgekeurd voor gebruik. Alleen om te kunnen landen bij beperkte zichtomstandigheden moeten de nieuwe landingssystemen eerst vijf weken goed werken volgens de internationale veiligheidseisen. Pas daarna is de Polderbaan ook in alle zichtomstandigheden inzetbaar als landingsbaan.

Wat zijn landingssytemen?

Op Schiphol zijn alle landingsbanen voorzien van landingssystemen zoals het instrument landing systeem oftewel ILS en de Precision Approach Path Indicator (PAPI). Het ILS is een radionavigatiesysteem waarmee piloten de ideale koers recht naar de landingsbaan kunnen volgen. Het ILS zorgt ervoor dat vliegtuigen ondersteund worden om in een geleidelijke hoek te dalen naar de baan. PAPI is een visueel hulpmiddel: de piloot ziet vanuit de cockpit vier gekleurde lampen waarmee hij/zij kan checken of tijdens de landing de juiste dalingshoek wordt aangehouden.

Zwanenburgbaan in onderhoud

In deze periode van 31 mei tot en met 21 juni is de Zwanenburgbaan in onderhoud. Ook zijn er vanaf 14 mei werkzaamheden aan taxibanen aan de zuid- en westkant van de Zwanenburgbaan. Hierdoor is deze baan minder inzetbaar.