Nieuws: Polderbaan op 15 mei weer in gebruik

Het groot onderhoud aan de Polderbaan is bijna afgerond. Vanaf 15 mei kan de baan weer bij goed zicht worden ingezet voor startende vliegtuigen richting het noorden. Tot 15 mei werken we aan de verlichting van taxibaan Victor richting de Polderbaan en er zijn meetvluchten op 10 en 14 mei vanwege het nieuwe landingssysteem. De Polderbaan is dan ook de eerste periode beperkt inzetbaar. Het vliegverkeer maakt zolang gebruik van de Kaagbaan, Zwanenburgbaan en Buitenveldertbaan.

Gepubliceerd op: 7 mei 2021

Planning verschoven door slecht weer

De onderhoudswerkzaamheden aan de Polderbaan waren oorspronkelijk gepland van 25 januari tot en met 26 april. In de vorstperiode van februari kon er niet gewerkt worden. Daardoor is de baan later dan gepland weer inzetbaar. Eerder is de datum van 10 mei aangehouden, maar vanwege de hevige regenval afgelopen week heeft het asfalteren van taxibaan Victor langer geduurd. En zijn we tot en met 14 mei nog bezig met het installeren van de rijbaanverlichting in en op de taxibaan, waarna de Polderbaan vanaf 15 mei weer inzetbaar is voor startend verkeer.

Inzet Zwanenburgbaan

Wanneer de wind waait uit noordelijke richtingen, zal tot en met 14 mei het vliegverkeer vertrekken vanaf de Zwanenburgbaan. Bij wind uit zuidelijke richtingen zijn vliegtuigen die Schiphol vanuit noordelijke richting naderen ook aangewezen op de Zwanenburgbaan voor landingen. Wanneer de omstandigheden daarom vragen, kan ook bij zuidenwind de Buitenveldertbaan worden ingezet voor landingen.

Nieuw landingssysteem

Tijdens het groot onderhoud zijn het Instrument Landingssysteem (ILS) en de Precision Approach Path Indicator (PAPI) van de Polderbaan vervangen. Op 10 mei en 14 mei voert het NLR in opdracht van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en Schiphol meetvluchten uit om de landingssystemen te controleren. Wanneer de meetvluchten door omstandigheden niet op de genoemde dagen door kunnen gaan dan zijn er twee reservedagen ingepland: dinsdag 11 mei en maandag 17 mei. De Polderbaan kan vanaf 15 mei bij noordenwind en voldoende zicht ingezet worden voor startend verkeer. Enige dagen later kan bij goed zicht weer geland worden op de Polderbaan. In de tussentijd kunnen er incidenteel landingen plaatsvinden op deze baan. Na circa vijf weken heeft het nieuwe landingssysteem bewezen voldoende betrouwbaar te zijn (internationale veiligheidsregels) en kan ook geland worden met verminderd zicht.

In deze periode is de Zwanenburgbaan niet altijd beschikbaar vanwege onderhoud en werkzaamheden aan taxibanen (31 mei – 21 juni). Bij zuidenwind en verminderd zicht kunnen daardoor de Buitenveldertbaan of Schiphol-Oostbaan vaker worden ingezet.

Nieuwe camera’s

In de onderhoudsperiode heeft LVNL de camera’s voor de afhandeling van het vliegverkeer op de Polderbaan in de nacht vernieuwd. In deze video kom je meer te weten daarover. Met deze nieuwe camera’s, het nieuwe asfalt en de vernieuwde verlichting is de Polderbaan weer klaar voor de toekomst.