Nieuws: Meetvluchten Polderbaan op 10 en 14 mei

Op 10 mei en 14 mei kan je een klein vliegtuig vanaf meerdere hoogtes en afstanden naar de Polderbaan zien vliegen. Schiphol en LVNL voeren dan speciale meetvluchten uit om de vernieuwde landingssystemen van de Polderbaan te testen. De Polderbaan is vanaf 15 mei weer in gebruik voor het vliegverkeer.

Gepubliceerd op: 30 april 2021

Cessna meetvliegtuig

De meetvluchten vinden plaats op maandag 10 en vrijdag 14 mei tussen 11:00 en 19:00 uur. Het exacte tijdstip is afhankelijk van onder andere de weersomstandigheden en het verkeersaanbod. De vluchten worden uitgevoerd door een speciaal meetvliegtuig: een Cessna met registratienummer PH-LAB. Wanneer de meetvluchten door omstandigheden niet op de genoemde dagen door kunnen gaan dan zijn er twee reservedagen ingepland: dinsdag 11 mei en maandag 17 mei.

Baan niet beschikbaar

De Polderbaan is op 15 mei, na afloop van het groot onderhoud weer open. LVNL voert tevens op woensdag 12 mei metingen uit op de baan met een speciale meetbus. De Polderbaan is tijdens het uitvoeren van deze metingen en de meetvluchten niet beschikbaar voor het vliegverkeer. Tijdens de meetvluchten kan ook de Zwanenburgbaan niet worden gebruikt als start- en landingsbaan. Naar verwachting zullen op die momenten de Kaagbaan en Buitenveldertbaan worden ingezet.

Verminderd zicht

Na afronding van de meetvluchten en wanneer het landingssysteem is goedgekeurd voor gebruik, kan de Polderbaan weer in gebruik genomen worden als start- en landingsbaan. Alleen om te kunnen landen bij beperkte zichtomstandigheden moet het nieuwe landingssysteem eerst vijf weken goed werken volgens de internationale veiligheidseisen. Pas daarna is de Polderbaan ook in alle zichtomstandigheden inzetbaar als landingsbaan.