Samen met ‘Dutch Drone Delta’: Onderzoek naar de toekomst van Urban Air Mobility

Dertien partijen, waaronder Royal Schiphol Group, hebben tijdens de Amsterdam Drone Week (4-6 december 2019 in Amsterdam RAI) de handen ineengeslagen om de volledige potentie van drones en Urban Air Mobility voor Nederland in kaart te brengen. De verwachting is dat drones in de toekomst ook personen gaan vervoeren. Hiervoor is Dutch Drone Delta opgericht, waarin op termijn slimme en duurzame oplossingen ontwikkeld zullen worden. Het ontwikkelen van deze oplossingen vraagt om nauwe samenwerking en de wil om samen te innoveren door te doen.

Dutch Drone Delta team

Urban Air Mobility

Het samenwerkingsverband Dutch Drone Delta is op 1 januari 2020 van start gegaan. Wij richten ons vooral op Urban Air Mobility, ook wel personenvervoer met luchttaxi's die verticaal landen en opstijgen. Het realiseren van Urban Air Mobilty vraagt niet alleen een integratie van deze vorm van mobiliteit in het luchtruim, maar ook op de grond. In het eerste jaar van de samenwerking wordt onderzoek gedaan naar de eisen en potentiele locaties voor deze infrastructuur. Ook worden hierbij de effecten van Urban Air Mobility op de leefomgeving onderzocht.

De partners van Dutch Drone Delta

De coalitie bestaat uit partners die naast een financiële inbreng, de benodigde kennis, kunde, ervaring en slagkracht hebben om toepassingen met drones te realiseren en te werken aan de toekomst van Urban Air Mobility. De partners zijn onder meer KLM, Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), Port of Rotterdam, KPN, a.s.r. schadeverzekeringen, RAI, Connekt, Antea Group, Space53, Koninklijk NLR, Achmea, AirHub en Rijkswaterstaat.

De samenwerking

De basis van de samenwerking is gericht op een veilige integratie van nieuwe mobiliteit op een duurzame en economisch haalbare wijze. Volgens de partners is Nederland goed gepositioneerd om een leidende rol te vervullen, met de rijke historie in de luchtvaart, het innovatieve karakter en de wil om samen te werken. Zo kan er veel worden bereikt.

Lees ook de vorige blogs

 • Tap&go met je Digital Travel Credential!

  Gepubliceerd op:

  Kun je met een digitaal reisdocument sneller boarden en de grens passeren? Op verzoek van de EU testen we samen met de overheid en KLM een DTC.

 • Test afvangen ultrafijnstof met druppels

  Gepubliceerd op:

  We werken hard aan het verminderen van de hoeveelheid ultrafijnstof. Een mogelijkheid is het gebruik van waterdruppels om ultrafijnstof uit de lucht te halen.

 • Autonome Bussen

  Gepubliceerd op:

  Onze ambitie: tegen 2050 's werelds meest duurzame en toonaangevende luchthavens exploiteren. Daarom starten we met het testen van autonome bussen op airside.