De ambitie: Autonome Bussen

Bij Royal Schiphol Group streven we ernaar om tegen 2050 's werelds meest duurzame en toonaangevende luchthavens te exploiteren. Een deel van het verwezenlijken van deze visie houdt in dat we een meer duurzame, emissievrije grondoperatie creëren. In lijn met onze ambities voorzien we een toekomst waarin tegen 2050 onze volledige voertuigenvloot zal worden vervangen door een verbonden netwerk van autonome, emissievrije voertuigen, en alle gerelateerde processen zullen worden geautomatiseerd.

Werken aan deze ambitie vereist uitgebreide innovatie-inspanningen en de implementatie van creatieve oplossingen. Met deze toekomstgerichte visie in gedachten begint Schiphol aan een programma om autonome bussen te testen op airside. Dit initiatief draait helemaal om het verkennen van de potentiële voordelen van autonoom vervoer binnen onze luchthaven. We streven naar een duurzamere en efficiëntere toekomst.

De Proof of concept

Ons belangrijkste doel met dit innovatieve initiatief is het valideren van de technologische gereedheid van autonome voertuigen, om ervoor te zorgen dat ze naadloos en veilig kunnen integreren in verschillende situaties op airside. Schiphol heeft als missie de waarde te laten zien die deze nieuwe technologie kan toevoegen aan ons ecosysteem en partners.

Momenteel staat RSG aan het roer van de bus operaties op de luchthaven. Gezien de uitgestrektheid van Schiphol is een van onze topprioriteiten om het veilige vervoer van ons personeel vanaf het Security Checkpoint (Gate 60) naar hun werkplek te waarborgen, waar ze hun diensten beginnen of afronden. Bij Gate 60 vertrouwen medewerkers van verschillende bedrijven op een dagelijkse shuttlebusdienst. Deze route is gekozen als het eerste testgebied, omdat het een door Schiphol beheerde dienst is met een circulaire route en vier haltes. Hier kunnen we experimenteren met verschillende verkeersniveaus, van drukke piekuren tot rustigere momenten van de dag, wat een ideale omgeving creëert voor testen.

Schiphol heeft een uitgebreid scoutingproces uitgevoerd om een voertuig te selecteren dat kan voldoen aan de strenge eisen van de luchthaven. Het Lift-voertuig, ontwikkeld door Ohmio, kwam als de gekozen optie naar voren. Het Lift-voertuig vertegenwoordigt een ultramoderne autonome bus die geavanceerde technologie naadloos combineert met eersteklas veiligheidskenmerken om een betrouwbare en veilige transportervaring te bieden. Het is doelbewust ontworpen voor autonome bediening, wat zorgt voor efficiënte navigatie en soepele interactie binnen de luchthavenomgeving.

Wanneer vindt het Bewijs van Concept plaats?

Het Proof of concept zal plaatsvinden van oktober 2023 tot april 2024. Gedurende deze periode zullen verschillende proeven en experimenten worden uitgevoerd.

Hoe beïnvloedt dit Bewijs van Concept mijn ervaring op Schiphol?

Het project heeft geen invloed op de beschikbaarheid van de bestaande shuttlebusdienst; de nieuwe dienst wordt aan de passagiers aangeboden als een alternatieve keuze. Dit project zal de beschikbaarheid van onze bestaande shuttlebusdienst niet verstoren. Voor Schiphol staat veiligheid voorop, en er is een grondige veiligheidsbeoordeling uitgevoerd door Veiligheidsadviseurs om een veilige werking van het voertuig te waarborgen. Bovendien zal er tijdens de hele operatie een getrainde veiligheidsoperator aan boord van de bus aanwezig zijn, die indien nodig handmatig de controle over het voertuig kan overnemen, om een veilige werking van het voertuig te waarborgen.

Lees ook de vorige blogs

  • Tap&go met je Digital Travel Credential!

    Gepubliceerd op:

    Kun je met een digitaal reisdocument sneller boarden en de grens passeren? Op verzoek van de EU testen we samen met de overheid en KLM een DTC.

  • Test afvangen ultrafijnstof met druppels

    Gepubliceerd op:

    We werken hard aan het verminderen van de hoeveelheid ultrafijnstof. Een mogelijkheid is het gebruik van waterdruppels om ultrafijnstof uit de lucht te halen.

  • Nieuw onderzoekslab ultrafijnstof op het platform

    Gepubliceerd op:

    Op twee plekken aan de D-pier is een onderzoekslab geopend. Om ultrafijnstof te meten, maatregelen te testen en experimenten te doen met innovatieve ideeën.