Tap&go met je Digital Travel Credential!

Aan online inchecken zijn we al helemaal gewend. Maar stel dat je de checks voor het instappen en de grenspassage ook alvast gedeeltelijk vooraf thuis zou kunnen doen, met behulp van een app? Eenmaal op de luchthaven kun je dan sneller doorlopen, omdat bij de gate en bij de grens alleen je identiteit gecheckt hoeft te worden. Even in de camera kijken en je paspoort tegen het poortje ‘tappen’ en door! In opdracht van de Europese Commissie en samen met de overheid en KLM testen we deze Digital Travel Credential (DTC) momenteel op Schiphol.

Voor de EU

De Europese Commissie heeft Nederland gevraagd om te starten met een proef met de DTC. We onderzoeken of thuis registreren voor boarden en grenspassage mogelijk is. Doel is het instapproces en de grenspassage soepeler en efficiënter te laten verlopen, zodat je snel kunt boarden en na aankomst op Schiphol binnen no time de grenscontrole kan passeren. De resultaten van de proef worden gedeeld met de Europese Commissie. De EU werkt momenteel aan wetgeving voor een digitaal paspoort, waarmee in de toekomst het gebruik van de DTC eventueel mogelijk kan worden gemaakt.

Waarom willen we dit

Voor Schiphol is het van belang om de grens- en terminalprocessen voor bijna 70 miljoen reizigers verder te optimaliseren, de veiligheid op onze luchthaven en van de buitengrenzen te borgen en uiteraard de reizigers die reisbeleving te bieden die je van een luchthaven als Schiphol mag verwachten. Door de reiziger thuis al een deel van het grensregistratieproces te laten doorlopen, wordt op de luchthaven tijd bespaard en worden wachtrijen verkort.

Hoe werkt het

Reis je met KLM van Canada naar Nederland, ben je boven de 18 en heb je een Nederlands, Belgisch of Canadees paspoort, dan kun je de hele maand maart nog meedoen aan de proef. Voorafgaand aan je reis download je de DTC-app. Je registreert je door met je telefoon heel eenvoudig de chip van je paspoort uit te lezen. Vervolgens maak je een selfie, die dan wordt vergeleken met de foto in je paspoort. Tot slot deel je via de app de nodige gegevens met KLM voor het boarden van het vliegtuig en met de Koninklijke Marechaussee voor de grenspassage op Schiphol. Zo kan de Koninklijke Marechaussee al voor je aankomst op Schiphol alle checks doen. Alleen nog maar 'tappen’ op Schiphol en klaar, welkom (terug) in Nederland!

Wie zijn de partners

De pilot is een samenwerking tussen de Rijksoverheid, de Koninklijke Marechaussee, KLM, Schiphol en Idemia.

NL Medegefinancierd door de Europese Unie POS

Lees ook de vorige blogs

 • Test afvangen ultrafijnstof met druppels

  Gepubliceerd op:

  We werken hard aan het verminderen van de hoeveelheid ultrafijnstof. Een mogelijkheid is het gebruik van waterdruppels om ultrafijnstof uit de lucht te halen.

 • Autonome Bussen

  Gepubliceerd op:

  Onze ambitie: tegen 2050 's werelds meest duurzame en toonaangevende luchthavens exploiteren. Daarom starten we met het testen van autonome bussen op airside.

 • Nieuw onderzoekslab ultrafijnstof op het platform

  Gepubliceerd op:

  Op twee plekken aan de D-pier is een onderzoekslab geopend. Om ultrafijnstof te meten, maatregelen te testen en experimenten te doen met innovatieve ideeën.