Waarom wordt mijn paspoort niet altijd gecheckt?

Je vliegt naar Barcelona. Je checkt in, gaat met je handbagage door de security check, kopje koffie, en voordat je het weet zit je in het vliegtuig. Maar wacht eens even… je bent helemaal niet langs de paspoortcontrole gekomen! Kan dat wel kloppen?

Schengen en non-Schengen

Zeker! Een groot aantal Europese landen (26 om precies te zijn) heeft afspraken met elkaar gemaakt om reizen over de grenzen makkelijker te maken: de ‘Schengenlanden’. Binnen deze landen mag je vrij reizen, zonder dat je door de Koninklijke Marechaussee gecontroleerd wordt aan de grens. Dus net als dat je met je auto de grens over kunt rijden naar Duitsland, kun je ook zonder paspoortcontrole het vliegtuig naar Duitsland instappen.

Gescheiden vliegen

Reizigers die naar Schengen en Non-Schengen gebieden reizen, komen ook niet bij elkaar in één terminal. Want hoe weet je dan nog wiens paspoort wel en niet is gecontroleerd? Om deze reden is onze hele luchthaven ingericht op Schengen en Non-Schengenvluchten. Vanaf Vertrekhal 1 en Lounge 1 vliegen alle reizigers richting Schengenlanden. Vanaf Vertrekhal 2, 3 en Lounge 2, 3 vertrekken alle reizigers naar non-Schengengebieden. Als je van Lounge 1 naar Lounge 2 wilt (bijvoorbeeld als je overstapt van een Schengenvlucht naar een non-Schengenvlucht), dan moet je ook weer door een paspoortcontrole.

En is dat dan wel veilig?

We krijgen regelmatig de vraag: is het wel veilig dat paspoorten niet gecontroleerd worden? Veiligheid is altijd topprioriteit op Schiphol. Daarom moeten alle reizigers, waar ze ook naartoe vliegen, altijd door onze security controles om te controleren of zij geen verboden voorwerpen bij zich hebben. Bovendien checken luchtvaartmaatschappijen bij het inchecken en/of boarden of degene die het vliegtuig instapt, ook degene is waarvoor het ticket geboekt is.

Lees ook de vorige blogs

 • Reizen met een onzichtbare beperking

  Gepubliceerd op:

  Reizen kan stressvol zijn, zeker met een onzichtbare beperking als autisme. Het Sunflower keycord laat zien dat je extra steun, hulp of meer tijd nodig hebt.

 • Het APOC maakt Schiphol beter voorspelbaar

  Gepubliceerd op:

  Door met alle partijen op de luchthaven intensief samen te werken en informatie en data te delen, maken we Schiphol beter planbaar en voorspelbaar.

 • Welke kleren trek je aan naar Schiphol?

  Gepubliceerd op:

  Get ready for security! Ons advies is: draag dunne kleding en lage schoenen. In dit blog ontdek je alles over de Schiphol dresscode voor security.