Hoe kan vliegen schoner en duurzamer?

Het is de grootste uitdaging van de luchtvaart: schoner en duurzamer vliegen. Schiphol wil zo snel mogelijk stappen zetten, samen met de luchtvaartmaatschappijen, de vliegtuigbouwers, de wetenschap en de brandstofproducenten. Samen willen we vliegen voor iedereen bereikbaar houden, maar niet ten koste van de wereld waarin we leven. En daar gaat de luchtvaartsector dit jaar behoorlijk in investeren, met onder andere oplossingen als vliegen op waterstof, schonere kerosine en minder verbruik.

Minder verbruiken

De eerste stap die we kunnen zetten in schoner en duurzamer vliegen is minder verbruiken. Dat kan door minder te vliegen over kortere afstanden en daarvoor andere vormen van vervoer te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan reizen met de trein vanaf Schiphol naar Europese bestemmingen Europa. Daarvoor is het doortrekken van de Noord/Zuidlijn noodzakelijk, zodat er in de Schipholtunnel meer ruimte komt voor internationale treinen. Voor reizen over langere afstanden zit vooral de winst in efficiëntere en schonere vliegtuigen die minder verbruiken.

Betere vliegtuigbrandstoffen

Uitstoot wordt veroorzaakt door de verbranding van kerosine in vliegtuigmotoren. Kerosine wordt gemaakt van aardolie en is dus een fossiele brandstof. Door kerosine te produceren uit duurzame reststromen zoals plantaardige oliën, kan de uitstoot met 80% verminderen. Hiervoor komt een bijmengverplichting, die in Nederland oploopt tot 14% in 2030. Het is ook mogelijk om kerosine te produceren uit CO2. Door CO2 uit de lucht te halen en met behulp van duurzame energie en water om te zetten in een gas waarvan synthetische kerosine wordt gemaakt. Daarmee kan de uitstoot flink verminderen, maar de productie ervan is relatief duur. En dus zijn investeringen en goede samenwerkingen nodig met de brandstofproducenten en luchtvaartmaatschappijen. Dat gaat al goed, want er komen meerdere productiefaciliteiten voor duurzame vliegtuigbrandstoffen in Nederland.

Weet je dat…

Schiphol het gebruik van duurzame vliegtuigbrandstoffen stimuleert? Luchtvaartmaatschappijen die op Schiphol biokerosine of synthetische kerosine tanken, ontvangen respectievelijk 500 euro en 1000 euro per ton getankte duurzame brandstof. Deze bijdrage kan in drie jaar oplopen tot maar liefst 15 miljoen euro.

Vliegen op waterstof of elektrische vliegtuigen

Ook schoon en duurzaam is het vliegen op waterstof of vliegen met elektrische vliegtuigen. De ontwikkeling van vliegtuigmotoren op waterstof gaat razendsnel. Er zijn al tests met kleinere passagiersvliegtuigen die volledig uitstootvrij op waterstof vliegen. Schiphol verwacht dat in 2024 een vliegtuig met 20 passagiers van Rotterdam The Hague Airport naar Londen kan vliegen. De ontwikkeling van elektrische passagiersvliegtuigen is nog iets verder weg. Elektrisch vliegen is al mogelijk en samen met wetenschappers, vliegtuigbouwers en luchthavens proberen we hier zo veel mogelijk onderzoek naar te doen.

Online talkshow over duurzaam vliegen

Tijdens de online nieuwjaarsbijeenkomst van Schiphol hebben we het dilemma van duurzamer en schoner vliegen aan tafel besproken. De uitzending geeft een mooi inzicht in de uitdagingen aan de ene kant en de kansen aan de andere kant. Aan tafel zitten onder meer: Marjolein Demmers (Natuur & Milieu), Maarten van Dijk (SkyNRG), René de Groot (KLM), Bart Leenders (Neste), Rogier Lieshout (Destination 2050), Val Miftakhov (Zeroavia), Henry Werij (TU Delft), Wouter van Wersch (Airbus), Ingrid Thijssen (VNO-NCW) en klimaatjournaliste Bernice Notenboom. De online talkshow werd gepresenteerd door Dick Benschop en Rens de Jong.

Lees ook de vorige blogs

  • Schiphol bouwt bijzonder hoogspanningsstation

    Gepubliceerd op:

    Nieuw hoogspanningsstation draagt bij aan een van de belangrijkste duurzaamheidsdoelen van Schiphol: 0 uitstoot in 2030.

  • Meer elektrische voertuigen erbij

    Gepubliceerd op:

    Meeste dieselaggregaten zijn vervangen door e-variant. Bijna alle stilstaande vliegtuigen aan de gate voorzien we op Schiphol nu elektrisch van stroom.

  • Start bouw circulaire doorlaatpost

    Gepubliceerd op:

    De nieuwe doorlaatpost bouwen we van materiaal dat over is van de sloop van drie kantoorpanden en drie vrachtgebouwen op Schiphol