Nieuws: Praat mee over de regeling voor afwijkend baangebruik tijdens onderhoud

Ook in 2024 voeren we weer onderhoud uit aan onze start- en landingsbanen. Dat heeft tot gevolg dat het vliegverkeer tijdens die weken gebruikmaakt van andere banen. Met name het groot onderhoud aan de Kaagbaan heeft impact op het vliegverkeer. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) bereidt daarom een tijdelijke regeling voor. En daar kan jij nu je mening over geven.

Gepubliceerd op: 21 december 2023

Van 19 februari tot en met eind april 2024 gaat de Kaagbaan in groot onderhoud. De rest van het jaar krijgen ook de andere start- en landingsbanen een jaarlijkse onderhoudsbeurt. Omdat we tijdens deze onderhoudsperiodes tijdelijk andere banen inzetten om het vliegverkeer af te handelen, hebben we hiervoor een ontheffing aangevraagd bij het ministerie van IenW.

Die bereidt nu een tijdelijke regeling voor waarin een aantal zaken wettelijk wordt vastgelegd. Zo gelden tijdens het onderhoud aangepaste grenswaarden voor de geluidsbelasting in de handhavingspunten, worden andere voorkeursbaancombinaties aangewezen en is er een vrijstelling voor het gebruik van andere banen in de nacht opgenomen.

Geef je mening

Om iedereen de kans te geven hierop te reageren, houdt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een zogenaamde internetconsultatie. Wil jij je mening geven? Dat kan nog tot en met 16 januari 2024 op deze website. Meer informatie over baanonderhoud op Schiphol vind je hier, met vragen over het baanonderhoud kun je terecht bij BAS.