Nieuws: Als het vliegverkeer weer op gang komt

Na maanden van relatieve rust in de omgeving van Schiphol, zien we dat het vliegverkeer langzamerhand weer op gang komt. Sinds 15 juni is het weer mogelijk om naar zestien Europese landen te reizen. We verwachten dat het vliegverkeer van nu 250-300 vluchten per dag de komende weken gaat oplopen naar 400-500 vluchten per dag. Dat is twee derde minder dan vorig jaar, toen we rond deze tijd bijna 1450 vluchten per dag telden. Maar voor jou als buur is het meer dan tijdens de afgelopen ‘rustige maanden’.

Schiphol gezien vanuit de omgeving

Gepubliceerd op: 18 juni 2020

Vragen & antwoorden

Deze aankondiging zal ongetwijfeld vragen bij je oproepen. En die vragen willen wij graag zo goed mogelijk beantwoorden, zodat je weet wat je van ons kunt verwachten.

Wanneer zetten jullie de Aalsmeerbaan weer in voor vliegverkeer?

Op dit moment staan er nog vliegtuigen geparkeerd op de Aalsmeerbaan. We verwachten dat we in de eerste helft van juli de baan weer beschikbaar maken voor het vliegverkeer. Dit betekent niet dat de baan vanaf dat moment ook meteen wordt ingezet. Er is nog steeds sprake van relatief weinig vluchten en we maken bij voorkeur gebruik van de Polderbaan en de Kaagbaan. We zetten de Aalsmeerbaan in op momenten dat er te veel vliegverkeer is om op één start- of landingsbaan te kunnen afhandelen of als de wind- en weersomstandigheden of de beschikbaarheid van de andere banen daarom vragen. Zodra definitief bekend wordt vanaf welke datum de Aalsmeerbaan weer inzetbaar is voor het vliegverkeer, laten wij je dit weten via deze website en de burennieuwsbrief.

Gaat het aantal vluchten op Schiphol meteen weer terug naar hoe het hiervoor was?

Voordat het aantal vluchten terug is op het niveau van 2019 zijn we een paar jaar verder, naar verwachting rond 2023. Je zult merken dat er in de tussenliggende jaren steeds meer vluchten bijkomen, naar mate vraag en aanbod zich herstellen.

Is de groei van Schiphol nu volledig van de baan?

De komende jaren staan vooral in het teken van herstel. Van groei boven de 500.000 vluchten is voorlopig geen sprake. Eerst zetten wij in op herstel in geleidelijke stappen. Tegelijkertijd gaan we verder met het terugdringen van hinder via de maatregelen die je op minderhinderschiphol.nl kunt volgen. Deze maatregelen gaan over baangebruik, vliegroutes en –procedures overdag en in de nacht en vlootvernieuwing. Deze maatregelen staan los van het aantal vluchten.

Wat doen jullie om de uitstoot door het vliegverkeer te beperken?

De afgelopen maanden was er minder industrie, minder verkeer op de wegen rondom Schiphol en is er nauwelijks gevlogen. Daardoor is de uitstoot van bijvoorbeeld CO2 en ultrafijnstof flink gedaald. We blijven ons hiervoor inzetten. De afgelopen rustige periode heeft ook ruimte geboden om initiatieven te testen die de uitstoot op Schiphol zelf kunnen terugdringen. Zo hebben we verschillende proeven gedaan met de Taxibot om vliegtuigen duurzamer te laten taxiën. Bekijk hier wat we nog meer doen om uitstoot te beperken.

Waar kan ik zien welke banen er op Schiphol in gebruik zijn?

Dit kan je zien op bezoekbas.nl bij ‘actueel baangebruik’. Als je op de homepage je postcode invult, zie je direct op een kaart hoe de banen die in gebruik zijn ten opzichte van jouw woonplaats liggen. Je ziet ook het actuele vliegverkeer op de kaart.

Welke maatregelen zijn er op Schiphol vanwege corona?

In de vertrek- en aankomsthallen houden reizigers 1,5 meter afstand van elkaar en hebben zij een gezondheidsverklaring bij zich. Ook vragen we hen een mondkapje te dragen bij het inchecken, tijdens de security- en grenscontrole en bij het instappen in het vliegtuig. Ga je zelf reizen via Schiphol? Kijk dan voor tips op Schiphol.nl/welcomeback.

Staat jouw vraag hier niet bij of heb je een andere vraag? Kijk voor meer vragen en antwoorden op bezoekbas.nl.