Nieuws: Aalsmeerbaan vanaf 1 juli weer in gebruik

De Aalsmeerbaan is vanaf vandaag weer beschikbaar voor startend vliegverkeer. Na testen met het landingssysteem volgende week is de baan naar verwachting inzetbaar voor landend verkeer bij goed zicht. Dat is eerder dan oorspronkelijk gepland. De komende periode worden er testen uitgevoerd aan de landingssystemen, zodat de baan hierna ook weer veilig als landingsbaan in gebruik kan worden genomen. Aan de Aalsmeerbaan is sinds begin april groot onderhoud uitgevoerd, zodat de start- en landingsbaan in goede conditie is en blijft.

Gepubliceerd op: 30 juni 2022

Meetvluchten op 16 en 23 juli

De landingssystemen van de Aalsmeerbaan, zoals het Instrument Landingssysteem (ILS) en Precision Approach Path Indicator (PAPI), zijn tijdens het groot onderhoud vernieuwd. Om deze systemen te testen, voeren Schiphol en LVNL speciale meetvluchten uit. Op welke momenten in de middag en avond op 16 en 23 juli deze vluchten plaatsvinden, hangt af van de weersomstandigheden en het verkeersaanbod. De vluchten worden uitgevoerd door een speciaal meetvliegtuig: een Cessna met registratienummer PH-LAB.

Niet landen bij slecht zicht

Na de meetvluchten kan er een periode alleen geland worden op de Aalsmeerbaan bij goed zicht. Om te kunnen landen bij beperkt of slecht zicht moeten de nieuwe landingssystemen namelijk eerst 30 dagen goed werken volgens de internationale veiligheidseisen. We verwachten dat de Aalsmeerbaan eind augustus in alle zichtomstandigheden inzetbaar is als landingsbaan. In deze periode kan bij beperkt zicht een andere baan worden ingezet als landingsbaan. Vliegverkeer kan wel onder alle zichtomstandigheden vertrekken van de Aalsmeerbaan.

Lees dit blog over landingssystemen op Schiphol