Vernieuwing binnen verouderde toiletgroepen: Upgrade Module

De afgelopen jaren zijn veel toiletgroepen in de terminal reeds gerenoveerd volgens het SPA concept. Met deze renovaties worden verouderde toiletgroepen (denk aan witte kille tegels en fel TL-licht) verbouwd tot nieuwe toiletgroepen met warme materialen zoals eikenhout, zacht licht en luxe ornamenten om passagiers een moment van rust te bieden binnen de hectische terminal. Hoewel de renovaties doorgaan om geleidelijk alle toiletgroepen op te knappen, laat dit bij een groot aantal verouderde toiletgroepen helaas nog een paar jaar op zich wachten. Passagiers geven aan deze verouderde toiletgroepen een lagere waardering via de FeedbackNow stemkastjes dan aan de gerenoveerde toiletgroepen.

Upgrade Module Workshop

Om voor deze lager gewaardeerde toiletgroepen de periode tot aan de renovatie op passagiersvriendelijke wijze te overbruggen, startte het PX-Team onlangs een initiatief. Hierbij bundelen PX, Asset Management’s Cluster Facilities, Smart Facilities en schoonmaakpartijen de krachten. Het PX-Team organiseerde op dinsdag 26 november 2019 een eerste Upgrade Module Workshop om het idee nader uit te werken. Tijdens deze workshop hebben de deelnemers beeldbepalende elementen uit het bestaande SPA-concept vertaald naar een budget-versie voor toepassing binnen een verouderde toiletgroep. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanbrengen van SPA-visuals met een speciale folie, donkere materialen lichter maken en het toepassen van prettigere verlichting.

Meten is weten

Op basis van de input van de deelnemers worden er de komende periode schetsen gemaakt van een aantal varianten van de Upgrade Module. Vervolgens mogen passagiers op basis van deze schetsen aangeven wat hun favoriet is en welke variant ze graag in de terminal willen zien. De winnende variant zal eerst binnen één verouderde toiletgroep aangebracht worden om met behulp van de FeedbackNow stemkastjes en NPS te meten of de Upgrade Module ook daadwerkelijk de passagiersbeleving verhoogt. Bij positieve resultaten vind je deze binnenkort in meer verouderde toiletgroepen!

Lees ook de vorige blogs:

 • Duurzaam taxiën: welke route volgen we?

  Gepubliceerd op:

  In dit blog vertellen we meer over A-SMGCS, dat een belangrijke randvoorwaarde is voor de implementatie van duurzaam taxiën op grote luchthavens.

 • Duurzaam taxiën: ook op een vol Schiphol?

  Gepubliceerd op:

  Door de proef met de taxibot weten we wat de randvoorwaarden zijn om duurzaam taxiën mogelijk te maken. Maar hoe schaalbaar is het concept?

 • Duurzaam taxiën; proef met Taxibot

  Gepubliceerd op:

  In 2020 deden we een proef met een Taxibot op Schiphol. In dit blog vertellen we wat daar allemaal bij kwam kijken en wat we hiervan geleerd hebben.