Interview Dirk Bresser en Simon Prent: Duurzaam taxiën

Dirk Bresser en Simon Prent

Dirk Bresser, innovator, OPS:

‘Tijdens het taxiën heeft een vliegtuig de motor aan. Dat levert uitstoot van CO², NOx en (ultra)fijnstof op. Schiphol wil in 2030 een emissievrije luchthaven te zijn. Om dat te halen, moeten we dus iets met het taxiën doen. Het doel van duurzaam taxiën is dat vliegtuigen niet meer op de motor taxiën, maar door een trekker van en naar de baan worden gesleept. Zo wordt kerosine bespaard en uitstoot verminderd.’

Simon Prent, innovator, OPS:

‘Dat klinkt simpel, maar we hebben nog een lange weg te gaan. We zijn net samen met de sector de eerste fase gestart. Binnenkort komt de Taxibot, een speciale trekker, naar Schiphol. Van de Taxibot zijn er wereldwijd maar zes. Hiermee gaan we onder meer onderzoeken hoe we duurzaam taxiën kunnen inpassen in de operatie, of en hoe dit op grote schaal kan. We verwachten dit najaar een haalbaarheidsstudie te publiceren.’

Lees ook de vorige blogs

 • Tap&go met je Digital Travel Credential!

  Gepubliceerd op:

  Kun je met een digitaal reisdocument sneller boarden en de grens passeren? Op verzoek van de EU testen we samen met de overheid en KLM een DTC.

 • Test afvangen ultrafijnstof met druppels

  Gepubliceerd op:

  We werken hard aan het verminderen van de hoeveelheid ultrafijnstof. Een mogelijkheid is het gebruik van waterdruppels om ultrafijnstof uit de lucht te halen.

 • Autonome Bussen

  Gepubliceerd op:

  Onze ambitie: tegen 2050 's werelds meest duurzame en toonaangevende luchthavens exploiteren. Daarom starten we met het testen van autonome bussen op airside.