Toekomst of luchtfietserij?: Duurzaam taxiën; de toekomst of luchtfietserij?

Dankzij de luchtvaart ligt de wereld binnen handbereik. Maar vliegen heeft een keerzijde: het heeft impact op mens en milieu. Veel mensen maken zich daar zorgen over en wij ook. Daarom werken we al een flink aantal jaren aan het verduurzamen van de luchtvaart. Schiphol wil de meest duurzame en hoogwaardige luchthavens in de wereld uitbaten met in 2030 een emissievrije operatie op de eigen locaties. Terwijl het nog decennia zal duren voor het emissievrije vliegtuig op grote schaal op luchthavens te zien zal zijn, is stilzitten geen optie. Ook op andere manieren is impact te maken. Duurzaam taxiën speelt hierin een grote rol.

Dirk Bresser en Simon Prent en de taxibot

Wie zijn wij

Wij zijn Dirk Bresser en Simon Prent. Met een uitgebreide achtergrond in het reilen en zeilen op luchthavens en in de luchtvaart, zijn we zo’n drie jaar geleden voor het eerst gaan praten over wat vandaag de dag ‘duurzaam taxiën’ wordt genoemd. Duurzaam taxiën is een verzamelbegrip van verschillende technieken om een vliegtuig op de grond van A naar B te laten bewegen, zonder het gebruik van vliegtuigmotoren. Het is één van de belangrijkste manieren voor de luchtvaart om op relatief korte termijn een bijdrage te leveren aan het milieu. Eerder gaven we hierover al een interview en publiceerden we dit persbericht.

Waarom een blog

Alhoewel duurzaam taxiën voor ons het centrum van het universum is, is dat logischerwijs voor de meeste mensen niet het geval. Duurzaam-taxi-concepten zijn slechts een niche binnen de luchtvaartsector. Zij leveren echter wel een bijdrage aan problemen die van iedereen zijn. Zoveel belangen, zoveel meningen. Het is dan ook begrijpelijk dat er veel wordt gesproken over duurzaam taxiën. En er zijn zoveel vragen: Waarom taxiën we niet al lang duurzaam? Heeft het eigenlijk wel zin, duurzaam taxiën? Welke soorten duurzaam taxiën zijn er eigenlijk? Vragen die we gaan beantwoorden in deze reeks blogs over het onderwerp.

Wat we willen bereiken

Duurzaam taxiën is moeilijker dan veel mensen verwachten, maar tegelijkertijd biedt het ook kansen die veel verder gaan dan je zou denken. Kansen die te groot zijn om te laten liggen. Door het hele verhaal te vertellen en in discussie te gaan, kunnen we elkaar helpen om die kansen te benutten. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd, willen we op die manier de verduurzaming van de luchtvaart stimuleren.

Benieuwd over welke kansen we het hebben? Volg onze blogs en laat van je horen via LinkedIn.

Factsheet

Wil je meer informatie over de achtergrond van de proef Duurzaam taxiën op Schiphol?

Lees ook de vorige blogs

 • Voorspellen wachttijden bij security

  Gepubliceerd op:

  In 2019 deden we een proef om reizigers te informeren over de ideale aankomsttijd op de luchtvaarthaven om zo snel mogelijk door de securitycontrole te gaan.

 • Smart VOP 1.0

  Gepubliceerd op:

  Een oplossing waarmee we de performance van de VOP’s op basis van datagedreven informatie kunnen monitoren. Dat heeft geleid tot het initiatief Smart VOP 1.0.

 • Een jaar lang feedback van toiletbezoekers

  Gepubliceerd op:

  Onze Main Contractors kunnen on demand een schoonmaakplanning ontwikkelen gebaseerd op realtime data. Dankzij de 600.000 stemmen per maand van de stemkastjes.