Proactief regie voeren op basis van data: De vooruitziende blik van Wilbur

Om grip te krijgen op het gehele operationele proces op Schiphol en te zorgen voor efficiënte, transparante en veilige processen hebben we bij Schiphol Wilbur ontwikkeld. Wilbur is een real-time dashboard voor de belangrijkste regiecentra's op de luchthaven.

Realtime ondersteuning en tot 4 uur vooruitkijken

Wilbur is vernoemd naar de pionier van de burgerluchtvaart: Wilbur Wright. De applicatie wordt in eigen beheer ontwikkeld door Schiphol. Het platform heeft net als hij een vooruitziende blik. Op basis van de data die Wilbur verzamelt en inzichtelijk maakt, kan Schiphol bij steeds meer luchthavenprocessen tot 4 uur vooruitkijken. Sensoren verzamelen data over de gehele luchthaven. Zo worden bijvoorbeeld de temperatuur en de hoeveelheid mensen op een locatie in kaart gebracht. Hierdoor ziet het Schiphol Regiecentrum (Airport Control) realtime hoe druk het is in de terminal en wat men nog kan verwachten. Daardoor is men in staat eerder in te spelen op veranderingen, lange wachtrijen te voorkomen en medewerkers in te zetten waar ze het meest nodig zijn.

Datagedreven planningen

Met dank aan Wilbur schakelen alle samenwerkende instanties op Schiphol op basis van één ‘data-waarheid’ en zijn zij in staat datagedreven beslissingen te nemen. Zo adviseert Wilbur de Operationeel Capaciteitsmanagers in het Security Control Center proactief over de planning van de filters en security lanes. Op basis van prognoses wordt realtime advies gegeven over het aantal in te zetten teams en open lanes. Dit advies is gebaseerd op data uit het verleden en de situatie op dit moment.

Tot voor kort werd deze planning gebaseerd op visuele waarnemingen via camerabeelden, ervaring en intuïtie. Dankzij Wilbur kunnen deze planningsbeslissingen nu meer datagedreven genomen worden. Capaciteit kan effectiever ingezet worden, met als gevolg minder wachtrijen voor reizigers én minder kosten.

Voordelen van Wilbur op een rij

 • Overzicht van reizigersstromen
 • Realtime data over bijvoorbeeld de temperatuur en de hoeveelheid mensen op een locatie
 • Tot 4 uur vooruitkijken en processen bijsturen
 • Adviezen over het effectief inzetten van capaciteit

Bekijk in deze video hoe Wilbur helpt

Lees ook de vorige blogs

 • Tap&go met je Digital Travel Credential!

  Gepubliceerd op:

  Kun je met een digitaal reisdocument sneller boarden en de grens passeren? Op verzoek van de EU testen we samen met de overheid en KLM een DTC.

 • Test afvangen ultrafijnstof met druppels

  Gepubliceerd op:

  We werken hard aan het verminderen van de hoeveelheid ultrafijnstof. Een mogelijkheid is het gebruik van waterdruppels om ultrafijnstof uit de lucht te halen.

 • Autonome Bussen

  Gepubliceerd op:

  Onze ambitie: tegen 2050 's werelds meest duurzame en toonaangevende luchthavens exploiteren. Daarom starten we met het testen van autonome bussen op airside.