Proactief regie voeren op basis van data: De vooruitziende blik van Wilbur

Schiphol wil reizigers zo comfortabel mogelijk laten reizen. Op drukke dagen verplaatsen zo’n 200.000 reizigers zich via de luchthaven. Eén van de ergernissen voor reizigers op deze dagen zijn de wachtrijen bij security. Schiphol werkt continu aan oplossingen voor dit soort knelpunten. De mogelijkheden in m2 zijn beperkt, daarom zet Schiphol technologie en data in bij het ontwikkelen van slimme oplossingen. Wilbur is zo’n slimme toepassing. Het is een koppeling van interne en externe databronnen die Control Officers van het Schiphol Regiecentrum helpt om betere regie te voeren over de operatie.

Realtime ondersteuning en tot 4 uur vooruitkijken

Wilbur is vernoemd naar de pionier van de burgerluchtvaart: Wilbur Wright. Het platform heeft net als hij een vooruitziende blik. Op basis van de data die Wilbur verzamelt en inzichtelijk maakt, kan Schiphol voor steeds meer luchthavenprocessen tot 4 uur vooruitkijken. Sensoren verzamelen data over bijvoorbeeld de temperatuur en de hoeveelheid mensen op een locatie. Hierdoor ziet het Schiphol Regiecentrum (Airport Control) realtime hoe druk het is in de terminal en kan het medewerkers inzetten waar ze nodig zijn. Alle samenwerkende instanties op Schiphol schakelen op basis van één ‘data-waarheid’ en worden ondersteund bij het nemen van datagedreven beslissingen. De applicatie Wilbur wordt in eigen beheer ontwikkeld door Schiphol.

Datagedreven planningen

Nieuw in Wilbur is het tabblad Security. Hier adviseert Wilbur de Operationeel Capaciteitsmanagers in het Security Control Center proactief over de planning van de filters en security lanes. Zo doet Wilbur prognoses over het aantal in te zetten teams en open lanes. Dit advies is gebaseerd op data uit het verleden en de situatie op dit moment.

Tot voor kort werd deze planning gebaseerd op visuele waarnemingen via camerabeelden, ervaring en intuïtie. Dankzij het nieuwe securityscherm in Wilbur kunnen deze planningsbeslissingen nu meer datagedreven genomen worden. Capaciteit kan effectiever ingezet worden, met als gevolg minder wachtrijen voor reizigers én minder kosten.

Voordelen van Wilbur op een rij

  • Overzicht van reizigersstromen
  • Realtime data over bijvoorbeeld de temperatuur en de hoeveelheid mensen op een locatie
  • Tot 4 uur vooruitkijken en processen bijsturen
  • Adviezen over het effectief inzetten van capaciteit

Bekijk in deze video hoe Wilbur Schiphol helpt