Proactief regie voeren op basis van data: De vooruitziende blik van Wilbur

Om grip te krijgen op het gehele operationele proces op Schiphol en te zorgen voor efficiënte, transparante en veilige processen hebben we bij Schiphol Wilbur ontwikkeld. Wilbur is een real-time dashboard voor de belangrijkste regiecentra's op de luchthaven.

Realtime ondersteuning en tot 4 uur vooruitkijken

Wilbur is vernoemd naar de pionier van de burgerluchtvaart: Wilbur Wright. De applicatie wordt in eigen beheer ontwikkeld door Schiphol. Het platform heeft net als hij een vooruitziende blik. Op basis van de data die Wilbur verzamelt en inzichtelijk maakt, kan Schiphol bij steeds meer luchthavenprocessen tot 4 uur vooruitkijken. Sensoren verzamelen data over de gehele luchthaven. Zo worden bijvoorbeeld de temperatuur en de hoeveelheid mensen op een locatie in kaart gebracht. Hierdoor ziet het Schiphol Regiecentrum (Airport Control) realtime hoe druk het is in de terminal en wat men nog kan verwachten. Daardoor is men in staat eerder in te spelen op veranderingen, lange wachtrijen te voorkomen en medewerkers in te zetten waar ze het meest nodig zijn.

Datagedreven planningen

Met dank aan Wilbur schakelen alle samenwerkende instanties op Schiphol op basis van één ‘data-waarheid’ en zijn zij in staat datagedreven beslissingen te nemen. Zo adviseert Wilbur de Operationeel Capaciteitsmanagers in het Security Control Center proactief over de planning van de filters en security lanes. Op basis van prognoses wordt realtime advies gegeven over het aantal in te zetten teams en open lanes. Dit advies is gebaseerd op data uit het verleden en de situatie op dit moment.

Tot voor kort werd deze planning gebaseerd op visuele waarnemingen via camerabeelden, ervaring en intuïtie. Dankzij Wilbur kunnen deze planningsbeslissingen nu meer datagedreven genomen worden. Capaciteit kan effectiever ingezet worden, met als gevolg minder wachtrijen voor reizigers én minder kosten.

Voordelen van Wilbur op een rij

 • Overzicht van reizigersstromen
 • Realtime data over bijvoorbeeld de temperatuur en de hoeveelheid mensen op een locatie
 • Tot 4 uur vooruitkijken en processen bijsturen
 • Adviezen over het effectief inzetten van capaciteit

Bekijk in deze video hoe Wilbur helpt

Lees ook de vorige blogs:

 • Smart security oplossing voor odd size bagage

  Gepubliceerd op:

  Om het securityproces 100 procent compliant en efficiënter te krijgen, hebben we een IoT-oplossing (Internet of Things) oplossing geïmplementeerd.

 • Pionieren met zelfrijdende passagiersbruggen

  Gepubliceerd op:

  De eerste stap naar een onderling verbonden vloot van zelfrijdende (autonome), emissievrije voertuigen aan airside

 • Notifly: verwacht vliegverkeer in jouw omgeving

  Gepubliceerd op:

  Uit onderzoek bij omwonenden bleek er grote vraag te zijn naar een verwachting van het vliegverkeer. Daarom zijn we bezig met de ontwikkeling van de app Notifly