BrainCreators wint Pointcloud Innovation Challenge

Samen met haar Maincontractors BAM en Heijmans heeft Schiphol in mei 2020 de Pointcloud Innovation Challenge uitgezet. Zes bedrijven zijn gevraagd om slimme oplossingen voor bestaande en nieuwe usecases te ontwikkelen rondom Schiphol’s uitgebreide assetportefeuille. De oplossing moest gebruik maken van de steeds groter wordende verzameling van Pointclouds, foto’s, BIM- en/of GIS-modellen, die de luchthaven in bezit heeft. De winnaar, BrainCreators, zal samen met Schiphol een pilot intelligente asset monitoring ontwikkelen.

De oplossing BrainCreators bleek in staat om binnen 7 dagen een asset monitoring oplossing te ontwikkelen op basis van AI. Daarvoor is gebruik gemaakt van het BrainMatter-platform. Tien medewerkers annoteerden 1.683 images en 24.929 assets. De domeinkennis van onderhoudsmedewerkers wordt aan het monitoring model toegevoegd. Zo hoeven voor de assets zonder stekker zoals tegels, verlichting, rookdetectors in de toekomst minder inspectierondes uitgevoerd te worden en worden storingen niet langer pas opgepakt als deze door iemand gemeld is, maar wordt de storingsoplossing gestart via tickets gegenereerd door het BrainMatter platform. Hierdoor kunnen Schiphol en haar Maincontractors het beheer en onderhoud van assets efficiënter inrichten, kosten besparen en risico’s beter in kaart brengen.

brainmatter platform

Start pilot

BrainCreators en Schiphol gaan nu gezamenlijk een pilot starten waarbij de focus ligt op het reduceren van de onderhoudskosten. Gedurende de pilot adviseert het BrainMatter platform welke labels nuttig zijn en helpt zo de data snel en correct te annoteren. Zo is bij de domeinexperts van Schiphol, BAM en Heijmans geen data science kennis nodig en kan er razendsnel een gestructureerde en goed uitgebalanceerde dataset worden ontwikkeld. Hierdoor gaat het intelligent monitoring model assets steeds beter herkennen en kan de oplossing snel in productie kan worden gebracht.

Lees ook de vorige blogs:

 • Calling all Innovators!

  Gepubliceerd op:

  Oud en huidige stagiairs delen hier hun inspirerende reizen en de horizon van mogelijkheden van een stage binnen de Hub.

 • Duurzaam taxiën: welke route volgen we?

  Gepubliceerd op:

  In dit blog vertellen we meer over A-SMGCS, dat een belangrijke randvoorwaarde is voor de implementatie van duurzaam taxiën op grote luchthavens.

 • Duurzaam taxiën: ook op een vol Schiphol?

  Gepubliceerd op:

  Door de proef met de taxibot weten we wat de randvoorwaarden zijn om duurzaam taxiën mogelijk te maken. Maar hoe schaalbaar is het concept?