Praktische tips voor reizen met kinderen

Als je op reis gaat met kinderen heb je je handen vol. Dan is het fijn als je je geen zorgen hoeft te maken over reisdocumenten en bagage. Daarom leggen we hier uit welke papieren je nodig hebt. En geven we antwoord op de meestgestelde vragen over het meenemen van buggy’s, kinderwagens en babyvoeding.

Toestemming om te reizen

Ga je naar het buitenland met een kind onder de 18 jaar? Dan moet je naast geldige paspoorten ook schriftelijke toestemming hebben van de achterblijvende ouder(s) of voogd. De Koninklijke Marechaussee controleert dit om kinderontvoering te voorkomen. Het toestemmingsformulier kun je downloaden op de site van defensie. Weten welke documenten nog meer geadviseerd worden? Via dit stappenplan kun je snel zien wat voor jouw situatie van toepassing is.

Begeleiding van alleenreizende kinderen

Gaat je kind alleen op reis? Kinderen onder de 18 moeten altijd reizen met een volwassen begeleider. Bij veel luchtvaartmaatschappijen is het mogelijk om tegen betaling begeleiding aan te vragen. Je kind wordt dan op Schiphol opgevangen en krijgt tijdens de vlucht en op de luchthaven van bestemming persoonlijke begeleiding tot het wordt opgehaald. Wel zo’n prettig idee. Informeer bij de luchtvaartmaatschappij naar de voorschriften en tarieven.

Mag de buggy of kinderwagen mee tot aan de gate?

Dit verschilt per luchtvaartmaatschappij. In de meeste gevallen mogen inklapbare buggy’s mee. Een medewerker labelt deze en zorgt dat de buggy in het vrachtruim komt. Niet-inklapbare kinderwagens en buggy’s moet je meestal bij het inchecken afgeven. Vraag je luchtvaartmaatschappij naar de details.

Mag babyvoeding mee in de handbagage?

Voor vloeistoffen in je handbagage gelden speciale regels. Maar babyvoeding voor de duur van je reis mag gelukkig gewoon mee in je handbagage als je reist met een baby tot 18 maanden. Wel is het handig om vloeibare of kant-en-klare babyvoeding mee te nemen. Voor gekookt water (voor het mengen van de voedingen) gelden de vloeistofregels namelijk wel.

Waar kan ik mijn baby voeden of verschonen?

Op Schiphol kun je op veel plekken terecht om je baby te verzorgen. Je baby verschonen kan bij een van de vele ‘Baby Care’-plekken. Deze vind je bij de andere sanitaire voorzieningen. Je kunt daar ook rustig kolven.

Reis je intercontinentaal? Dan kun je ook gratis gebruik maken van onze Baby Care Lounge. Hier kun je je kindje verschonen, voeden, in bad doen of laten slapen in de speciale bedcabines. De Baby Care Lounge is te vinden op de Holland Boulevard (tussen lounge 2 en 3) en is dagelijks geopend van 06.00 tot 22.00.

Leuk om te doen

Met alle praktische zaken geregeld en uitgezocht kan jullie vakantie echt beginnen. Extra tip! Op onze pagina Reizen met je kids vind je uitgebreide informatie over wat voor leuks er allemaal te doen is voor kinderen op Schiphol.

Lees ook de vorige blogs

  • Brandweer Schiphol al 75 jaar paraat

    Gepubliceerd op:

    Brandbestrijding op onze luchthaven is ontwikkeld van een zandbak en een paar handpompen tot een professionele organisatie die Schiphol 24/7 brandveilig houdt.

  • Mag je met een gevulde drinkfles door security?

    Gepubliceerd op:

    Je gaat vliegen via Schiphol en staat met je drinkfles voor de securitycontrole. Hoe zat het ook alweer met die vloeistoffen? Mag je waterfles mee of niet?

  • Inpaklijst vliegvakantie

    Gepubliceerd op:

    Wat neem jij mee op vliegvakantie en in het vliegtuig? Met deze checklist voor je bagage weet je zeker wat in je koffer en in je handbagage mee mag.