Total Airport Management ambitie

Als Schiphol willen we samen met onze partners vandaag aan de slag met uitdagingen van de toekomst. Het is belangrijk om als één systeem samen te werken, om een efficiënte, voorspelbare en kwalitatief hoogwaardige operatie te kunnen blijven garanderen. Dit moeten we proactief en van te voren met elkaar doen.

Daarom moeten we vandaag aan de slag met de oplossingen. Het is belangrijk om als één ecosysteem samen te werken, om ook in de toekomst een efficiënte, voorspelbare en kwalitatief hoogwaardige operatie te kunnen garanderen. Dit moeten we proactief en van te voren met elkaar doen.

Met Total Airport Management maken we de keten bestuurbaar. Met uiteindelijk als doel om gezamenlijk de performance te verbeteren. We stimuleren een intensieve samenwerking aan de gemeenschappelijke doelen van de luchthavensector, waarbij alle partijen over de eigen schaduw heen durven te stappen en het collectieve belang de drijfveer wordt om samen resultaten te boeken.

TAM gaat over het bestuurbaar maken van de keten

Total Airport Management is een Europees initiatief om meer samen te gaan werken tussen alle verschillende partijen in de luchtvaartketen. Als Schiphol zijn we tenslotte onderdeel van een grotere keten, namelijk het Europese luchtvaartnetwerk. Wat wij doen, heeft invloed op het proces op andere luchthavens. Elke vlucht die te laat van Schiphol vertrekt, komt ergens anders ook te laat binnen en zorgt daarmee daar ook weer voor vertraging. En andersom werkt het hetzelfde, want vliegtuigen die vanuit datzelfde netwerk te laat bij ons binnenkomen, zorgen hier voor oponthoud. Dit gedachtegoed leidde ertoe om alle grote luchthavens in Europa te laten werken volgens het Total Airport Management-concept.

Grip en voorspelbaarheid

Total Airport Management is een allesomvattende blik waarmee we naar de operatie kijken, om zo te zorgen dat we op een betere manier capaciteit en aanbod op elkaar kunnen afstemmen. Met Total Airport Management heeft een luchthaven grip op de processen. Met als doel te zorgen voor een voorspelbare operatie en daarmee voor tevreden passagiers. Dat is zowel gunstig voor het Europese netwerk als voor de betreffende luchthaven zelf.
Het APOC speelt een belangrijke rol binnen het Europese netwerk en communiceert proactief met de luchtverkeersleidingsorganisatie (Eurocontrol). Dit helpt om verrassingen te verminderen en de voorspelbaarheid van de operatie te vergroten. Hierdoor kan de hele keten beter presteren op de grond en binnen het Europese netwerk en helpen we elkaar naar een toekomstbestendige operatie.

Bouwen aan Total Airport Management

Het opzetten van het APOC (onze fysieke locatie) en de invoering van het AOP (het product dat het APOC dagelijks oplevert) zijn enkele bouwblokken op de route naar Total Airport Management die we inmiddels al hebben gezet. Echter is TAM nooit helemaal af en blijft ook altijd in ontwikkeling. Door met alle partijen in de luchthavenketen intensief samen te werken en informatie en data te delen, hebben we continu controle over het gehele luchthavenproces. Dat is de visie van TAM.