Toegang via het Remote Security Center: Remote Security Center

Ben je geen Bekend Transporteur, maar moet je met een voertuig binnen de stand-offzone van Schiphol zijn? Dan moet de chauffeur voorafgaand aan elk bezoek aan de stand-offzone eerst langs het Remote Security Center rijden om daar de veiligheidscontrole uit te laten voeren. Dit bevindt zich in de RD-passage op de locatie Flamingoweg 22, te Schiphol.

Wie maken er gebruik van het Remote Security Center?

Binnen de stand-offzone van Schiphol vallen de logistieke straten (Expeditiestraat, Transportstraat, Laad- & Loskade), de Dienstenbaan en het Jan Dellaertplein. Voor toegang tot de stand-offzone is het noodzakelijk om eerst een veiligheidscontrole te laten uitvoeren. Elk bedrijf dat geen Bekend Transporteur is, maar wel met een voertuig binnen de stand-offzone moet laden, lossen of een dienst moet verrichten, kan toegang krijgen na registratie en controle van het voertuig in het Remote Security Center.

Locatie en openingstijden Remote Security Center

Het Remote Security Center (RSC) bevindt zich op vijfminuten rijden van Schiphol Centrum. Op dit moment kun je zonder vooraanmelding naar het Remote Security Center gaan. In de toekomst verandert dit mogelijk. Het Remote Security Center is op werkdagen geopend tussen 10.00 en 15.00 uur (uitgezonderd officiële feestdagen). Je kunt je binnen de openingstijden van het Remote Security Center melden.

  • Adres RSC: Freightway gebouw, Flamingoweg 22, te Schiphol (bekijk de route)
  • Openingstijden Remote Security Center: maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 15.00 uur (uitgezonderd officiële nationale Feestdagen)
  • Het Remote Security Center is gesloten op officiële feestdagen. Zie de website van de Rijksoverheid voor een overzicht van officiële feestdagen in Nederland.

Veiligheidscontrole bij Remote Security Center

Bij het Remote Security Center wordt de chauffeur geholpen op vertoon van een geldig legitimatiebewijs (paspoort of identiteitskaart). Let op: het rijbewijs is op Schiphol geen geldig legitimatiebewijs. Een medewerker van het RSC registreert de chauffeur en het voertuig, en voert de voertuigcontrole uit. Daarna ontvangt de chauffeur een formulier en rijdt hij rechtstreeks, binnen de gestelde tijd, naar de opgegeven voertuigdoorgang.

Bekijk de animatie om te zien hoe het Remote Security Center werkt:

Werkwijze Remote Security Center

Moet jij met een voertuig iets laden, lossen of een handeling verrichten binnen de stand-offzone van Schiphol, maar is het bedrijf geen Bekend Transporteur? Dan vindt de veiligheidscontrole plaats bij het Remote Security Center (RSC).

Werkwijze Remote Security Center stap voor stap

Bij het Remote Security Center doorloopt de chauffeur van het voertuig de volgende stappen:

Stap 1: Controleer of het Remote Security Center is geopend
Het Remote Security Center (RSC) is beperkt geopend: maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 15.00 uur. Het Remote Security Center is gesloten op officiële feestdagen.

Stap 2: Rijd naar het Remote Security Center
Het adres van het Remote Security Center is: Freightway, Flamingoweg 22, te Schiphol. Dat is een goed bereikbare plaats op vijf minuten rijden van Schiphol Centrum (bekijk de route). De chauffeur parkeert bij aankomst bij het Remote Security Center het voertuig in een aangewezen parkeervak en loopt naar de loods van de RD-passage.

Stap 3: Registratie
In de RD-passage registreert een securitymedewerker het kenteken en de bedrijfsgegevens van het voertuig en het legitimatiebewijs (paspoort of identiteitsbewijs) van de chauffeur. Let op: het rijbewijs is op Luchthaven Schiphol geen geldig legitimatiebewijs. Bij deze registratie geeft de chauffeur aan voor welke voertuigdoorgang hij komt, bijvoorbeeld de Transportstraat of de Expeditiestraat. Klopt alles? Dan ontvangt de chauffeur het RSC-formulier met daarop de gegevens van de chauffeur en het voertuig. Deze registratie kost ongeveer vijf minuten.

Stap 4: Controle en verzegeling
Security medewerkers controleren vervolgens het voertuig van de chauffeur. Deze controle kost afhankelijk van het voertuig ongeveer vijf minuten. Als het voertuig is goedgekeurd, verzegelen de securitymedewerkers het voertuig. Het RSC-formulier wordt door de securitymedewerker aangevuld en ondertekend. De chauffeur rijdt vervolgens naar de opgegeven voertuigdoorgang. Let op: de chauffeur heeft 10 minuten de tijd om naar de aangegeven voertuigdoorgang op Schiphol Centrum te rijden.

Stap 5: Rijd binnen 10 minuten naar de controlepost van de voertuigdoorgang voor ticketcontrole
Na ontvangst van het ingevulde RSC ticket heeft de chauffeur 10 minuten de tijd om naar de voertuigdoorgang van de stand-offzone te rijden die is opgegeven. Bij de voertuigdoorgang controleert een securitymedewerker het RSC-formulier, de verzegeling van het voertuig en het legitimatiebewijs. Is alles in orde? Dan krijgt de chauffeur toegang tot de stand-offzone.

Bekijk ook de animatie om te zien hoe het Remote Security Center werkt:

Meerdere voertuigdoorgangen? Dan opnieuw naar RSC
Als de chauffeur naar meerdere voertuigdoorgangen moet, moet hij voor elke voertuigdoorgang die hij wil bezoeken opnieuw naar het Remote Security Center.

Toegang tot de stand-offzone buiten de openingstijden van het Remote Security Center (ad-hoc procedure)

Ben je geen Bekend Transporteur, dan kun je alleen bij hoge uitzondering toegang krijgen tot de stand-off zone als het Remote Security Center gesloten is.

Is het voor de continuïteit van de bedrijfsvoering van Schiphol en/of de partners op de luchthaven toch nodig, bijvoorbeeld voor het oplossen van een spoedstoring? Neem dan rechtstreeks contact op met het Security Control Center via 020 601 3000. Het SCC beoordeelt of je verzoek voldoet aan de vooraf vastgestelde (spoed)criteria. Als je verzoek voldoet, kom je in aanmerking voor ad-hoc toegang.

Voordat je de stand-offzone kan betreden, controleert een securitymedewerker je voertuig in de voertuigdoorgang.

Als je verzoek niet voldoet aan de vastgestelde (spoed)criteria wijst het SCC je verzoek af. Meld je dan op de eerst volgende mogelijkheid bij het Remote Security Center. De actuele openingstijden zijn te vinden op de website onder de kop "Locatie en openingstijden Remote Security Center".

Zo houden we de impact op de operatie zo klein mogelijk.