Trainingspakketten voor Reddingsbrigade Nederland : Sporten en levens redden gaat hand in hand

Sporten en bewegen is niet alleen heel erg leuk, het is ook goed voor je en verhoogt de kans op een goede gezondheid. De beoefenaars van lifesavingsport – de naam verraadt het al een beetje - gaan zelfs nog een stapje verder. Zij redden namelijk (bijna) letterlijk levens tijdens het sporten. En het Schipholfonds helpt ze daar graag bij.

Om misverstanden maar meteen voor te zijn: daadwerkelijk een drenkeling uit het water redden, is natuurlijk geen onderdeel van lifesavingsport. Maar het is wel de achterliggende gedachte. ‘Lifesavingsport is afgeleid van de vaardigheden die reddingzwemmers moeten beheersen om mensen te kunnen redden’, legt Marc van Welsem uit. Hij is fondsenwerver en relatiemanager binnen Reddingsbrigade Nederland.

In een sportvorm

Deze vaardigheden moet je natuurlijk ontwikkelen, behouden en verbeteren. En hoe kan dat beter dan door het in een sportvorm te gieten en in competitieverband te doen? Zo is lifesavingsport ooit ontstaan. De sport bestaat uit diverse onderdelen die zowel in het zwembad als op het strand en op of in de zee plaatsvinden en in teamverband of individueel worden uitgevoerd. Net zoals het redden van levens ook op verschillende plaatsen en manieren gebeurt.

Nog niet Olympisch, wel erkend

Lifesavingsport wordt beoefend onder de vlag van Reddingsbrigade Nederland. Dat is de overkoepelende organisatie van alle 150 reddingsbrigades in het land, waarvan er negentien in het werkgebied van het Schipholfonds liggen. In totaal bedrijven in ons land een paar honderd mensen de sport. 'Ongeveer veertig daarvan zitten in het topsportteam dat ook naar EK's en WK's gaat. We zijn nog niet Olympisch maar wel erkend door zowel NOC*NSF als het Internationaal Olympisch Comité.'

Meer aandacht voor de sport

Enthousiasme genoeg dus, maar de bekendheid bij het grote publiek loopt daar nog wat bij achter. Gelukkig wilde het Schipholfonds daar via een donatie wel een handje bij helpen. ‘We hebben een deel van de bijdrage ingezet voor het samenstellen van pakketten met materiaal voor brigades die de sport al beoefenen of die dat graag willen maar er de middelen niet voor hebben. De rest is gebruikt om een projectplan op te stellen waarmee we meer aandacht voor de sport willen genereren.’

Mes snijdt aan twee kanten

En het mooie is dat daarbij het mes aan twee kanten blijkt te snijden. ‘Enerzijds maken mensen zo op een andere manier kennis met hun lokale reddingsbrigade en zien ze dat we niet alleen mensen redden maar dat je bij ons ook kunt komen sporten. Anderzijds zien we juist dat mensen via de sport kennis maken met de reddingsbrigade en daar vervolgens vrijwilliger worden.’

Positief ontvangen

Een win-winsituatie dus. En dat maakt dat de schenking in goede aarde viel. ‘Ja die is heel positief ontvangen, onze leden waren er echt ontzettend blij mee. Je leest iedere dag in de krant hoe belangrijk het is om veel te bewegen en fit te zijn. Mooi dat het Schipholfonds dit hoog in het vaandel heeft staan. En dat ze dit, door de makkelijke en laagdrempelige manier van aanvragen, ook een boost geven. Het bewijs dat je met een kleine bijdrage een grote impact kan maken.’

Reddingsbrigade Nederland ontving in maart 2022 een donatie van € 3.000 voor het samenstellen van trainingspakketten voor lifesavingsport.

  • Softballen bij ledverlichting

    Dankzij de hulp van het Schipholfonds staan de Vennep Flyers in Nieuw-Vennep nu ’s avonds in de schijnwerpers te spelen.

  • Sportplezier in de zomer

    Club Qui Vive Cricket in Amsterdam-West ontving meerdere donaties, waardoor ze verder konden professionaliseren.

  • De Bataaf zet BMX’en op de kaart

    Door een nieuwe BMX-baan, mede mogelijk gemaakt door het Schipholfonds, zet Sportclub De Bataaf BMX’en weer op de kaart in Haarlemmermeer.