Scoren met cricket in Amsterdam-West : Veel sportplezier in de zomer

Wist je dat cricket de tweede sport ter wereld is? Alleen voetbal heeft meer beoefenaars. Een behoorlijk populaire sport dus, maar in Nederland kennen maar weinig mensen het. Het Schipholfonds draagt graag haar steentje bij om cricket op de kaart te zetten. Club Qui Vive Cricket in Amsterdam-West ontving meerdere donaties, waardoor ze verder konden professionaliseren. En dat werpt zijn vruchten af!

Cricket lijkt op honkbal, maar is wel degelijk anders. Je speelt het spel op een groot veld, met middenin een cricketpitch. Daar bowlen en batten de spelers. Oftewel: het ene team gooit de bal, het andere team slaat. De speler die de bal weg slaat, probeert zo vaak mogelijk heen en weer te rennen - ook wel runs genoemd - op de pitch. Het team met de meeste runs wint. Cricket spelen we in Nederland alleen in de zomer, want het moet droog weer zijn om de sport te kunnen beoefenen.

Cricketen tussen de voetballers

Club Qui Vive bestaat al 35 jaar. Sinds 2013 vind je ze in Amsterdam-West, waar ze trainen op een sportpark tussen de voetbalvelden in. ‘Dat kan dus alleen als de ‘buren’ een zomerstop hebben van voetbal’, zegt bestuurslid Grant Holton. ‘Dit maakte ons speelseizoen wel erg kort, want je kan alleen in juli en augustus trainen.’ Het Schipholfonds doneerde daarom in 2013 een bedrag voor de aanschaf van een zogenaamde oefenkooi. Grant: ‘Hiermee kunnen we ook trainen als ze naast ons voetballen. Ons speelseizoen is daardoor verdubbeld!’

Van nul naar Jong Oranje

Drie jaar geleden startte Qui Vive met een jeugdafdeling. Ze wilden kinderen uit de buurt net zo enthousiast maken over cricket. ‘Alleen moet je dan als ouders wel meteen een heel tenue, speciale schoenen en een helm aanschaffen voor je kind’, vertelt Grant. ‘Dat is behoorlijk veel geld. Het Schipholfonds doneerde daarom een bedrag waarvan de club sportbescherming kon kopen voor kinderen; wij geven ze in bruikleen. Nu betalen ouders alleen contributie om hun kind bij ons te laten trainen.’ Deze aanpak werkte: inmiddels telt de club vijftig jeugdleden en drie meisjes daarvan spelen zelfs in het nationale team van Nederland.

Simply the best

‘We ontvingen door de jaren heen meerdere donaties van het Schipholfonds’, vertelt Grant. ‘Daardoor hebben we gigantische stappen kunnen zetten als club. Want als je niet de juiste faciliteiten hebt, kan je geen nieuwe spelers aantrekken én huidige leden behouden. We zijn nu al twee keer uitgeroepen tot beste cricketclub van Nederland en ik kan wel zeggen dat het Schipholfonds dit mede mogelijk heeft gemaakt.’

Qui Vive Cricket ontving in 2013 een donatie van €3.950,- euro voor een oefenkooi. In 2016 doneerde het Schipholfonds €2.119,- voor cricketmaterialen voor de jeugd. In 2017 kreeg Qui Vive nogmaals een donatie €19.090 voor het aanleggen van een nieuwe cricketpitch en een bowlingmachine.