Schiphol Group op hoogste niveau (4+) in Airport Accreditation Programma voor emissievrije luchthavens: Schiphol behaalt hoogste level naar emissievrij

Schiphol heeft op 23 juni het hoogste niveau 4+ behaald van het Airport Carbon Accreditation-programme (ACA) van Airports Council International (ACI). ACA is het onafhankelijke certificeringsprogramma voor luchthavens dat laat zien waar je staat in het reduceren van emissies. Ook Eindhoven Airport heeft dit jaar niveau 4+ behaald. Rotterdam The Hague Airport kreeg vorig jaar een accreditatie voor niveau 4+.

Erkenning voor de meest ambitieuze duurzaamheidseisen

Elk jaar rapporteert Schiphol Group over hun emissies naar de ACI. De ACI toetst vervolgens op welk niveau ze zitten. Tot nu toe zat Schiphol op niveau 3+. Dit jaar doen we een stap omhoog naar het hoogst haalbare niveau 4+. Dat komt onder andere omdat we nu ook in de rapportage aangeven welke stappen we de komende tijd precies gaan zetten om in 2030 op zero emission uit te komen.

Wat is het Airport Carbon Accreditation programme?

Het Airport Carbon Accreditation programme (ACA) beoordeelt en erkent onafhankelijk de inspanningen van luchthavens om hun CO2-uitstoot te reduceren aan de hand van 6 certificeringsniveaus: ‘Mapping (1)’, ‘Reduction (2)’, ‘Optimization (3)’, ‘Neutrality (3+)’, ‘Transformation (4)’ en ‘Transition (4+)’. Deze niveaus laten zien in welke stadia de luchthavens zich bevinden op weg naar een emissievrije operatie. Airport Carbon Accreditation is het enige luchthaven specifieke CO2-certificeringsprogramma wereldwijd, dat is gebaseerd op internationaal erkende methodologieën.

Hoe verlagen luchthavens hun CO2-uitstoot?

Luchthavens kunnen hun CO2-emissies op verschillende manieren aanpakken, waaronder: betere isolatie, groene energiebronnen, elektrificatie van voertuigen en apparaten, duurzaam taxiën, het stimuleren van alternatieven vervoersmiddelen van en naar de luchthavens en nog veel meer. Luchthavens kunnen deelnemen aan het programma op één van de vier belangrijkste accreditatieniveaus: 1. Mapping; 2. Reduction; 3. Optimalisation; 4. Transformation. Daarnaast kunnen luchthavens op niveau 3 en 4 ervoor kiezen om hun restuitstoot te compenseren en daarmee niveau 3+ (Neutrality) en 4+ (Transition) behalen. In 2020 is niveau 4 en 4+ toegevoegd aan het accreditatieprogramma om het aan te laten sluiten op de klimaatdoelen van Parijs.

Lees ook de vorige blogs

 • Verduurzaming Schiphol in lijn met ‘Parijs’

  Gepubliceerd op:

  SBTi heeft vastgesteld dat de duurzaamheidsdoelen van Schiphol in lijn zijn met het Klimaatakkoord van Parijs.

 • 10.000 laadpunten voor een uitstootvrij Schiphol

  Gepubliceerd op:

  Een volledig uitstootvrij Schiphol in 2030. Een stevige ambitie, maar we zijn er van overtuigd dat het kan. Elektrificatie gaat daarbij een grote rol spelen.

 • Medaille voor duurzaamheidsbeleid Schiphol

  Gepubliceerd op:

  Ecovadis heeft ons duurzaamheids- beleid beloond met een bronzen medaille. Dit betekent dat we bij de duurzaamste 50% zitten van alle beoordeelde organisaties.