Ons profiel vertelt wie we zijn

Op 19 september 1916 landen de eerste militaire vliegtuigen op een drooggemalen stukje grond in de Haarlemmermeer. Dit is het begin van Schiphol als militair vliegveld. Met de eerste passagiersvluchten van KLM in 1920, verandert het vliegveld steeds meer in een burgervliegveld.

Amsterdam Airport Schiphol is nog steeds een van de belangrijkste activiteiten van Royal Schiphol Group. Daarnaast zijn wij volledig eigenaar van de luchthavens Rotterdam The Hague Airport en Lelystad Airport en hebben we een meerderheidsbelang in Eindhoven Airport. Over de grenzen hebben we ook een aandeel in - of werken we nauw samen met - diverse internationale luchthavens.

Belangrijke maatschappelijke en economische waarde

In 2019 ontvingen onze Nederlandse luchthavens 80,5 miljoen passagiers per jaar en verwerkten 1,57 miljoen ton aan vracht. Wij bieden werk aan ruim 2.500 medewerkers. Door onze aviation activiteiten in Nederland, hebben nog eens circa 114.000 mensen werk.

Amsterdam Airport Schiphol is de derde grootste Europese luchthaven op basis van passagiersvervoer - na London Heathrow en Paris Charles de Gaulle. In vrachtvolume zijn we nummer vier in Europa. De ambitie van Schiphol Group is om de meest duurzame en hoogwaardige luchthavens in de wereld te creëren.

Vier business areas

De grootste business area waarin onze kernactiviteiten zijn ondergebracht is Aviation. Samen met de business areas Consumer Products & Services, Real Estate en Alliances & Participations, voert Aviation onze strategie uit en bepaalt daarmee het succes van Royal Schiphol Group.

Samenwerken is een belangrijk onderdeel van ons succes

Het verbinden van Nederland doen we niet alleen. We werken samen met sectorpartners zoals luchtvaartmaatschappijen, afhandelaren, luchtverkeersleiding, douane en marechaussee. Samen met openbaarvervoersbedrijven, overheden en businesspartners maken we van onze luchthavens efficiënte knooppunten en aantrekkelijke verblijfs- en werklocaties.

Duurzaamheid als rode draad in ons handelen

Duurzaamheid is cruciaal voor onze toekomstbestendigheid en voor onze dagelijkse bedrijfsvoering. Schiphol wil in 2030 een zero waste en een zero emissions airport zijn. Quality of Life – Kwaliteit van de leefomgeving – is een van de drie strategische pijlers van onze Visie 2050.

We zijn ons bewust van de impact die onze luchtvaartactiviteiten hebben. Samen met onze stakeholders werken we voortdurend aan het minimaliseren van de hinder en we investeren in het versterken van de leefbaarheid van de regio. We zoeken naar innovatieve oplossingen waarmee we verder kunnen verduurzamen en die onze positie als mainport op de lange duur veilig stellen.

Awards en erkenningen

In 2019 hebben Royal Schiphol Group en Amsterdam Airport Schiphol zich op verschillende gebieden onderscheiden.

Royal Schiphol Group

 • Stichting van de Arbeid: Award Diversiteit in Bedrijf
 • Air Transport Research Society (ATRS): meest efficiënte luchthavengroep in Europa
 • Treasury Management International: Best Sustainable Finance Solution - Highly Commended
 • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA): Kristalprijs (winnaar van de Transparantiebenchmark) voor het jaarverslag 2018

Amsterdam Airport Schiphol

 • Moodie International: winnaar in de categorie 'Best Native Campaign' en 'highly commended' in de categorie 'Best Brand Advertising'
 • Business Traveller UK: Best European Airport (30ste achtereenvolgende jaar)
 • Global Traveler USA: Best airport in Europe
 • Business Travel & Mobility Award voor Schiphol Travel Taxi (gezamenlijke zeggenschap Connexxion)
 • TR Business Travel Retail Award: Beste luchthaven voor klantenservice
 • ABN AMRO: Best Newcomer Retail Award voor Soup & Bakery by De Verspillingsfabriek
 • Uitgever van opvoedboek 'Oei, ik groei': Happy Service Award voor de Baby Care Lounge
 • DFNI Best New Store Award voor Exquisite, Schiphol Airport Retail
 • Mercur Award voor niet-bemande AKO-winkel (grab, scan & fly) op de G-pier
 • Canadian Travel Agents' Choice Awards: Favourite International Airport (15de achtereenvolgende jaar)
 • ATRS: Top European Airport Efficiency Excellence Award (meest efficiënte luchthavengroep in Europa; categorie luchthavens met meer dan 40 miljoen passagiers)
 • World Routes Airport Marketing Award: Highly Commended (4de achtereenvolgende jaar, categorie luchthavens met meer dan 50 miljoen passagiers)
 • Air Cargo Week: World Air Cargo Award voor Luchthaven van het jaar 2019