Mortuarium – Schiphols eerste cradle-to-cradle gebouw: Respectvol comfortabel

Het nieuwe mortuarium is het eerste cradle-to-cradle gebouw op en van Schiphol. De gebruikte materialen kunnen na de levenscyclus van dit gebouw gemakkelijk weer in een ander object worden gebruikt. Ook voldoet het gebouw aan de BREEAM Excellent-criteria.

Het mortuarium bevindt zich op de grens van airside en landside, waardoor overledenen direct van en naar het vliegtuig gebracht kunnen worden. In het mortuarium is rekening gehouden met verschillende culturen en rouwrituelen. Er is ruimte voor nabestaanden om afscheid te nemen van de overledene.

Demontabel en duurzaam

Naast dat dit het eerste cradle-to-cradle gebouw op Schiphol is, voldoet het ook aan de BREEAM Excellent-criteria. Dit bouwniveau wordt behaald met isolerende en energieopwekkende toepassingen, zoals het circulair klimaatbestendige watersysteem. Dit systeem filtert regenwater en slaat het op voor eigen gebruik. Door de uitgebreide zuivering is het water zelfs geschikt als drinkwater. De elektriciteit wordt opgewekt door eigen zonnepanelen en het gebouw wordt verlicht door energiezuinige ledverlichting. Voor de verwarming van het gebouw, wordt gebruik gemaakt van een warmtepomp, zodat er geen gas gebruikt hoeft te worden.

Ontworpen volgens principes van de natuur

We hebben ook een ecologisch plan gemaakt voor het mortuarium. Naast een ‘groen dak’ zijn er ook bijenkorven geplaatst. Bijen spelen een essentiële rol in ons ecosysteem en omdat hun aantal onder druk staat, willen wij de populatie ondersteunen. Het gebouw is ook uitgerust met ENS-technologie, dat fijnstof opvangt en zorgt voor een gezondere (werk)omgeving.

De architect heeft het gebouw ontworpen volgens de Rij van Fibonacci, gebruikmakend van principes die ook in de natuur te vinden zijn. Het mortuarium voelt daarom altijd respectvol en comfortabel aan, ongeacht of je er alleen bent of met een grotere groep. De bouw van het mortuarium draagt bij aan Schiphols ambitie om in 2030 een Zero Waste luchthaven te zijn.