Circulaire economieprojecten: De duurzaamste luchthaven

Wij hebben de ambitie de duurzaamste luchthaven van de wereld te zijn. Daarom hebben wij het circulair denken omarmd. Je kunt op Schiphol nu al mooie voorbeelden zien van deze circulaire economie; waarbij pionieren, innoveren en ondernemen leiden tot een win-winsituatie.

Door circulair te denken, integreren wij onze groene idealen nog beter met zakelijke inzichten. Een mooie kans voor Schiphol om, in samenwerking met meerdere partners op en om de luchthaven, duurzaam te groeien.

EEN DUURZAME TOEKOMST 5 circulaire economie fosfaat uit afvalwater

Doorbreken van de lineaire keten

We hebben de ambitie in de toekomst een zero waste airport te zijn. De hedendaagse processen en businessmodellen kent twee zwakke punten; grondstoffen zijn niet eindeloos voor handen en onze aarde houden we niet in stand wanneer we constant afval blijven weggooien. Die keten moet worden doorbroken.

Van lineair naar circulair businessmodel

Gaat dit allemaal vanzelf? Nee! Maar wij hebben er vertrouwen in dat we het traditionele businessmodel kunnen vervangen door circulaire businessmodellen. De benodigde pioniersgeest zit al 100 jaar in ons DNA. Ook het vereiste slim en zuinig denken ligt ons wel. En wat betreft het aangaan van de noodzakelijke nieuwe samenwerkingen… ‘Verbinden’ is niet voor niets het kernwoord van onze missie.

Buiten gebaande paden

Het aangaan van nieuwe samenwerkingen binnen en buiten de bestaande keten is een boeiend avontuur. Het kost tijd en vraagt doorzettingsvermogen. Maar samen met onze partners zetten we stappen in de goede richting. En we hebben al mooie resultaten geboekt. Zoal de onderstaande voorbeelden laten zien.

Circulaire verlichting in Lounge 2

Het valt je misschien niet eens op wanneer je door Lounge 2 op Schiphol loopt. Maar de verlichting is een mooi staaltje circulaire economie. Philips, Cofely en Schiphol hebben vanuit een gedeelde visie en ambitie de handen ineengeslagen.

Overal in deze lounge zijn de armaturen aangepast, zodat componenten makkelijker kunnen worden vervangen. Hierdoor wordt de levensduur van de verlichting met wel 75% verlengd.

Van vlas tot duurzame verf

Tegenwoordig gebruiken wij duurzame verf voor een groot deel van de schilderwerkzaamheden. Deze verf wordt gemaakt van vogelwerend olievlas dat groeit op, voorheen, braakliggend terrein bij Schiphol.

Het initiatief Van vlas tot verf is een mooi voorbeeld van een innovatieve toepassing van gewassen, in samenwerking met lokale partijen.

Circulair, biobased zitcomfort

Je gaat er niet bewust anders op zitten, maar ze zijn wel bewust anders gemaakt. Op Schiphol staat straatmeubilair van vogelwerend vezelvlas en olifantsgras. De biobased designmeubels zijn niet alleen multifunctioneel, maar ook verantwoord gemaakt.

We testen het biobeton op dit moment als straatmeubilair op luchthaven Schiphol en elders in de gemeente Haarlemmermeer.

Circulair ontworpen blauwe bagagebanden

Wij transporteren jaarlijks meer dan 50 miljoen stuks bagage, over meer dan 30 kilometer transportsysteem. Sinds 2010 ligt er 110 meter aan circulair ontworpen, blauwe banden op Schiphol.

Vanderlande ontwierp een ‘cradle-to-cradle’ bagageband die bovendien 60% minder energie verbruikt. Schiphol leverde de testomgeving.

Vruchtbaar afvalwater

Wat voor de een afval is, is grondstof voor de ander. In deze pilot ontwikkelen we mestkorrels waarvoor een fosfaatverbinding (struviet) uit afvalwater van vliegtuigen is gewonnen.

Met deze pilot willen wij de milieu impact van het afvalwater verminderen. De korrels dragen bij aan een gezonde conditie van het gras waardoor onkruid geen kans krijgt.