A-pier wordt duurzaamste pier van Schiphol: Een groentje

Schiphol bouwt aan een nieuwe pier: de A-pier. Het wordt niet alleen de nieuwste pier, maar ook de duurzaamste! De A-pier heeft acht gates en een oppervlakte van 55.000 vierkante meter.

Extra capaciteit

De nieuwe pier is nodig om de komst van grotere aantallen widebody-vliegtuigen – en daarmee het groeiende aantal reizigers – op te vangen. Van de acht gates, komen er vijf gates voor narrowbody-vliegtuigen aan de noordzijde en drie voor widebody-vliegtuigen aan de zuidzijde. De gates aan de zuidzijde kunnen ook gebruikt worden om zes ‘narrowbodies’ aan te sluiten. In een later stadium komen er nog twee widebody-gates bij aan de zuidzijde. De nieuwe pier heeft een oppervlakte van 55.000 vierkante meter, wat gelijk staat aan elf voetbalvelden.

Duurzaamste pier van Schiphol

De A-pier wordt een echt ‘groentje’. En niet alleen omdat het onze jongste aanwinst is. Bomen, bloemen en planten… aan groen geen gebrek op de nieuwe pier. Maar dat is niet het enige wat deze ruimte zo lekker groen maakt. Bij de aanbesteding hebben we eisen gesteld aan het ontwerp, om de pier zo duurzaam mogelijk neer te zetten.

In het ontwerp en tijdens de bouw kijken we goed hoe we energie kunnen besparen en gebruik kunnen maken van hergebruikte of duurzame materialen. Wat denk je van een plafond van hergebruikt plastic, tegels van marmerpuingruis en 5.000 vierkante meter aan zonnepanelen? Verder worden de toiletten dadelijk doorgespoeld met regenwater en een groot gedeelte van de vloer is van bamboe. De nieuwe pier is dus met recht een groentje.