Doortrekken Noord/Zuidlijn: Met de metro naar Schiphol

Zeven partijen hebben afgesproken om samen 1.025 miljard euro bij te dragen aan het doortrekken van de Noord/Zuidlijn richting Schiphol en Hoofddorp, en het sluiten van de Ringlijn. Naast Schiphol leveren ook de Vervoerregio, Amsterdam, Haarlemmermeer, Noord-Holland, KLM en NS een bijdrage. Partijen hopen dat het Rijk de rest financiert, bijvoorbeeld uit het Nationaal Groeifonds.

Metrolijn maakt ruimte vrij in Schipholtunnel voor internationale treinen

Als de Noord/Zuidlijn wordt doorgetrokken naar Schiphol en Hoofddorp kunnen reizigers en werknemers voor korte afstanden de metro nemen. Als meer reizigers met de metro naar Schiphol gaan, komt er ruimte vrij in de Schipholtunnel. De sprinters in de treintunnel zijn dan niet allemaal meer nodig, waardoor extra ruimte ontstaat voor nationale en internationale treinen. Er komen dan mogelijk acht treinpaden per uur in de Schipholtunnel vrij. Die kunnen worden gebruikt voor (extra) verbindingen met, bijvoorbeeld, Eindhoven, Arnhem, Düsseldorf en Berlijn.

Versterking positie van Schiphol als multimodale hub

Schiphol is uniek als multimodale hub. Allerlei vormen van vervoer komen op de luchthaven samen: vliegtuig, trein, bus, auto, en hopelijk straks ook de metro. Om deze positie te versterken investeren we in ons trein- en busstation en pleiten we voor het doortrekken van de Noord/Zuidlijn.

Lees ook de vorige blogs

 • Schiphol behaalt hoogste level naar emissievrij

  Gepubliceerd op:

  Schiphol heeft op 23 juni het hoogste niveau 4+ behaald van het Airport Carbon Accreditation-programme (ACA) van Airports Council International (ACI).

 • Nieuw rapport RIVM over ultrafijnstof

  Gepubliceerd op:

  Het RIVM heeft het rapport over langdurige blootstelling omwonenden aan ultrafijnstof gepubliceerd. Schiphol noemt het een belangrijk rapport.

 • Hoe duurzaam zijn verbouwingen op Schiphol?

  Gepubliceerd op:

  Aannemers werken op Schiphol steeds duurzamer. Een mooi voorbeeld is de verbouwing van het Regionals Platform, thuisbasis van KLM Cityhopper.