Bekroond circulair beton binnenkort op Schiphol

De winnaar van de SHARE Award 2023 is een bekende. De duurzame en inmiddels dus prijswinnende betonproducten van Bio Bound liggen binnenkort namelijk ook op Schiphol. Ze helpen ons bij onze ambitie de meest duurzame luchthaven ter wereld te worden.

Denise Pronk (Head of Sustainability, Schiphol), Rob van den Bergh (Sourcing Manager, Schiphol) en Jaap Schotanus (oprichter van Bio Bound).

De SHARE Award is een onderscheiding voor bedrijven en organisaties die opvallen op het gebied van duurzame innovatie en pionieren. De prijs wordt uitgereikt vanuit SHARE Haarlemmermeer, een initiatief waarin de gemeente Haarlemmermeer en het (lokale) bedrijfsleven samen werken aan een duurzame, gezonde samenleving. Vanwege de ligging van onze luchthaven – midden in de Haarlemmermeerpolder – en onze ambities op het gebied van duurzaamheid is Schiphol als founder al sinds de oprichting betrokken bij het initiatief.

Duurzaam en circulair beton

En dit jaar mag het onder de rook van Schiphol in Cruquius gevestigde Bio Bound zich dus de winnaar van de Share Award 2023 noemen. Het bedrijf maakt van gerecycled betongruis duurzame en circulaire betonproducten. Tegels, straatstenen en verhardingsplaten bijvoorbeeld, maar ook straatmeubilair.

Minder CO2

Ook mooi meegenomen: door gebruikt olifantsgras aan het beton toe te voegen, daalt de hoeveelheid CO2 in de lucht. Olifantsgras wordt namelijk niet alleen veel geteeld in de omgeving van Schiphol omdat het helpt bij het weren van ganzen, de grassoort staat er ook om bekend bovenmatig veel CO2 op te nemen tijdens het groeien. Kortom: een win-winsituatie!

Betonplaten en bestratingsmateriaal

Een mooi, duurzaam product dus. Genoeg reden voor ons om in zee te gaan met Bio Bound. Op korte termijn komen er daarom circulaire betonplaten van het bedrijf te liggen op Tijdelijk Opslag-terrein 5. Daarnaast gaan we op het Koeriersplein bio-based bestratingsmateriaal gebruiken. En als dat bevalt, hopen we in de toekomst veel vaker producten van Bio Bound af te gaan nemen.

Een nieuwe stap

Zo zetten we dankzij een innovatieve lokale betonmaker niet alleen een nieuwe stap richting een circulaire en energiepositieve luchthaven maar dringen we ook de uitstoot van CO2 verder terug. En als klap op de vuurpijl werken we aan een goede relatie met onze omgeving.

Meer informatie

Wil je zelf een keer naar een bijeenkomst van SHARE? Kijk dan hier voor meer informatie. En wil je weten wat we doen om het beton dat al op onze luchthaven ligt duurzamer te verwerken en te hergebruiken?

Sustaining your world

Lees ook de vorige blogs

 • Start bouw circulaire doorlaatpost

  Gepubliceerd op:

  De nieuwe doorlaatpost bouwen we van materiaal dat over is van de sloop van drie kantoorpanden en drie vrachtgebouwen op Schiphol

 • Hoogste ACI-certificaat voor verduurzaming

  Gepubliceerd op:

  Brancheorganisatie Airports Council International heeft drie van onze luchthavens een certificaat voor het hoogst haalbare niveau van verduurzaming toegekend.

 • Circulaire oplossing voor PFAS-houdende grond

  Gepubliceerd op:

  Kunnen we met een grondreinigingsinstallatie en een innovatief bakstenenprocedé onze PFAS verontreinigde grond weer hergebruiken?