Landschapsontwerp tegen geluidsoverlast: Geluidsribbels weerkaatsen vliegtuiggeluid

Bewoners in Hoofddorp-Noord hebben sinds de opening van de Polderbaan in 2003 meer last van grondgeluid. Dit is het lage rommelende geluid dat vliegtuigen maken bij de start. Zeker in de winter kan dit geluid ver dragen, omdat de grond dan nat of bevroren is. Maar daar heeft TNO iets voor uitgevonden. Maak kennis met de geluidsribbels!

Geluid weerkaatsende grondribbels

In het gebied tussen Hoofddorp-Noord en de Polderbaan hebben we verschillende grondribbels aangelegd. Dit zijn wigvormige heuvels die door hun schuine vlakken de geluidsgolven naar boven weerkaatsen. De geluidsribbels zijn 3 meter hoog - 2 meter boven het maaiveld en 1 meter daaronder. Het idee komt van TNO, die de geluidreductie berekende en ook metingen deed met een schaalmodel in een windtunnel.

Park Buitenschot

De geluidsribbels zijn aangelegd in samenwerking met bewonersvereniging Hoofddorp-Noord en gemeente Haarlemmermeer. Ze vormen een bijzonder landschap ontworpen door H+N+S landschapsarchitecten. Zo bijzonder zelfs, dat we rond de heuvels het park Buitenschot hebben aangelegd, waar je kan wandelen, fietsen en recreëren. En het belangrijkste: door de strategische ligging van de geluidsribbels is de overlast door grondgeluid vermindert.

Luisterend oor

Wandelend door park Buitenschot kom je twee kunstwerken van kunstenaar Paul de Kort over geluid tegen. Zo is er het 'Luisterend Oor'. Dit is een parabolische schotel die op twee piramides rust. Ga je in het brandpunt van deze parabool staan, dan kan je luisteren naar de omgevingsgeluiden. Het andere kunstwerk is een ruitvormige vijver waar je met golfmechaniek zelf ribbelpatronen in het water kunt maken.

Bezoek de geluidsribbels

Wil je Park Buitenschot en de geluidsribbels bezoeken? Dat kan! Het park ligt langs de N201 bij Hoofddorp-Noord en is goed bereikbaar op de fiets. Aan de IJweg vind je een parkeerplaats voor je auto.

Meer over hinder beperken