19 februari - 25 april: Kaagbaan in onderhoud

De Kaagbaan op Schiphol is in onderhoud van 19 februari tot en met 25 april 2024. Daardoor gebruikt het vliegverkeer andere start- en landingsbanen. Als je in de buurt van Schiphol woont kun je dit de komende tijd merken. Op deze pagina lees je waar we meer vliegtuigen verwachten en wat het baanonderhoud precies inhoudt.

Landen op Aalsmeerbaan, Buitenveldertbaan en Zwanenburgbaan

Tijdens het onderhoud aan de Kaagbaan verwachten we dat overdag en ’s avonds meer vliegtuigen landen vanuit het zuiden op de Zwanenburgbaan en de Aalsmeerbaan. De aanvliegroutes naar deze banen lopen ten zuiden van Schiphol over gemeente Aalsmeer, Uithoorn, Haarlemmermeer, Nieuwkoop, Bodegraven-Reeuwijk en Alphen aan den Rijn. Woon je in dit gebied dan kan je dus meer naderend vliegverkeer verwachten. Ook is de Buitenveldertbaan meer in gebruik: dit is met name merkbaar in Amstelveen.

kaagbaan goh baangebruik landen

kaagbaan goh baangebruik starten

Startende vliegtuigen op andere vliegroutes

Vliegtuigen die normaal zouden starten vanaf de Kaagbaan zullen gebruik maken van de Zwanenburgbaan (zuidelijke richting), de Aalsmeerbaan en de Buitenveldertbaan. Wanneer welke baan in gebruik is, hangt af van de weersomstandigheden, het aanbod van vliegverkeer en welke baan beschikbaar is. Het Bewoners Aanspreekpunt geeft een verwachting in het baangebruik en je kunt het vliegverkeer live volgen.

Nachtvluchten op Zwanenburgbaan

De Kaagbaan is één van onze voorkeursbanen. Dat betekent dat we bij voorkeur vliegtuigen laten starten of landen op die baan. De voorkeursbanen gebruiken we ook ’s nachts voor vliegverkeer. Tijdens de onderhoudsperiode maken vliegtuigen tussen 23.00 uur ’s avonds en 07.00 uur ’s ochtends gebruik van de Zwanenburgbaan.

Kom jij ook kijken bij de Kaagbaan?

Er wordt deze weken hard gewerkt aan het groot onderhoud op en rond de Kaagbaan. Ben jij benieuwd wat er allemaal gebeurt? Speciaal voor omwonenden en geïnteresseerden heeft Schiphol een uitkijktoren geplaatst. Iedereen is van harte welkom om de werkzaamheden van dichtbij te bekijken.

  • Dit is de stand van zaken

    Wat hebben we allemaal al gedaan en wat staat er voor de komende weken nog op de planning?

  • Woon ik onder een vliegroute?

    Bekijk hier welke vliegroutes de vliegtuigen volgen vanaf de start- en landingsbanen op Schiphol.

  • Vragen of klachten?

    Neem contact op met Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) als je een vraag of klacht hebt over het vliegverkeer.